Aktual.: 14.09.2024 04:38

Praha – Voda v řekách v noci na dnešek nadále stoupá, čtyři hodiny po půlnoci platil některý stupeň povodňové aktivy na 119 místech, zatímco hodinu před půlnocí ho zaznamenalo 80 stanic. Nejvyšší, třetí stupeň je aktuálně na 16 stanicích na 13 tocích v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách, Železných a Novohradských horách. Na 30 vzrostl aktuálně počet míst, kde byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Vážná situace od pátečního večera trvá na Smědé na Liberecku. Ve Višňové a Předlánce její hladina vystoupala nad 2,5 metru, tedy vysoko nad běžný stav. Třetí povodňový stupeň na Smědé platí i ve Frýdlantu, kde hasiči od pátečního večera staví povodňové stěny. Situaci ve městě jim nyní začal komplikovat přítok Řasnice, jehož průtok aktuálně přesáhl nejvyšší stupeň povodňové aktivity.

Na stejný stupeň se opět vrátila Vidnávka ve Vidnavě na Jesenicku. Od třetí hodiny po půlnoci platí ohrožení na říčce Třebovka v Ústí nad Orlicí a na toku Jevíčka v Chornici na Svitavsku.

Briefing po jednání Ústřední povodňové komise:

V Krkonoších trvá třetí stupeň na Labi na vodním díle Labská ve Špindlerově Mlýně a ve Vestřevi. V Pardubickém kraji na Chrudimsku platí stupeň ohrožení na Novohradce v Luži a na jejím malém přítoku Žejbro v Rosicích.

Třetí povodňové stupně jsou i na Černém potoce ve Velké Kraši na Jesenicku a ve stejném okrese na Bělé v Mikulovicích. Platí také na Svratce v Židlochovicích na Brněnsku a na říčce Černá v Ličově na Českobudějovicku.

V Českých Budějovicích hasiči od pátečního večera vztyčují protipovodňové stěny, u Malše rozmísťují pytle pískem a na vltavském nábřeží staví montovanou zábranu. „Ve spolupráci s pracovníky města a dobrovolnými hasiči pracujeme na zvládnutí hrozící povodně,“ uvedli jihočeští hasiči na síti X.

Hladiny toků mají podle meteorologů nadále stoupat během noci a o víkendu. Na některých místech již napršelo úhrnem od pátku 50 až 110 milimetrů srážek, tedy 50 až 110 litrů na metr čtvereční, nejvíce v Novohradských a Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách.

Podle ČHMÚ je půda v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách extrémně nasycená. Velmi silně nasycená je v jihočeské části Šumavy. Silné nasycení půdy povrchovou vodou je v Jeseníkách, Beskydech a Novohradských horách.

Podíl.