Aktualizace: 26.05.2024 13:38

Vlčnov (Uherskohradišťsko) – Po roce dnes Vlčnovem na Uherskohradišťsku znovu projela Jízda králů. V jejím čele se v sedle koně vydal do ulic devítiletý král František Janča. Na cestě vesnicí ho provázela družina mladíků, pro které byl dnešek okamžikem, kdy podle tradice přestali být chlapci a stali se z nich muži. Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi.

Král, jímž se chlapec může stát pouze jednou za život, byl podle zvyklostí oblečen do dívčího kroje, v ústech měl na důkaz mlčenlivosti růži. Slavnostní ošacení si vyzkoušel už při takzvaném předávání vlády. „Nebylo to zas tak hrozné v tom ženském kroji. Jenom to trochu dusilo,“ řekl dnes ČTK Janča.

Koně, na kterém král objížďku absolvoval, se nebál. Myslí si, že trénování jízdy v sedle mu šlo. „Těšil jsem se hodně,“ řekl před zahájením Jízdy králů Janča. Žák třetí třídy základní školy chodí do kroužku plavání, rád také hraje na foukací harmoniku.

Nervozita v královské rodině byla podle královy matky Barbory Jančové před slavnostním dnem menší než v roce 2022. Tehdy byl králem Františkův starší bratr Zdeněk. „Člověk už ví, kde si má stoupnout, jak by to řekl můj manžel, jak se má usmívat. Užíváme si to. O mnoho víc jako před těmi dvěma roky,“ řekla ČTK Jančová. Zapotřebí podle ní bylo nejen naškrobit kroje, ale nachystat také velké množství vína a vdolečků.

Královskou družinu pro letošek vytvořilo 12 svobodných hochů, takzvaných legrútů. Jejich roli plní chlapci, kteří v daném roce dosáhnou 18 let. Mnohdy se mezi nimi objevují i bývalí králové, tentokrát tomu tak ale podle Petry Kučerové Brandysové ze spolupořádajícího Klubu sportu a kultury Vlčnov nebylo. Objížďku po obci sledovaly stovky lidí.

Ráno se František ještě v chlapeckém kroji zúčastnil mše v kostele, následovalo přijetí na obecním úřadě. Po nezbytném strojení před polednem družina vyrazila od domu krále a projela obcí. Součástí Jízdy králů byly letos opět jarmark, hudební a folklorní vystoupení, sobotní symbolické předání vlády králů a také soutěž verbířů, tedy tanečníků verbuňku.

Podle etnografů může mít Jízda králů původ ještě v pohanské době, kdy mezi sebou chlapci soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý možný původ tradice vidí v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad v 15. století. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se podle legendy právě do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Od roku 2011 je Jízda králů, která se koná na několika místech, zapsaná na seznam UNESCO. Vlčnovská jízda je nejznámější. Další bývají v Kunovicích a Hluku na Uherskohradišťsku a ve Skoronicích na Hodonínsku. Pouze ve Vlčnově se však, pokud to okolnosti dovolují, jezdí každý rok.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.