Aktual.: 1.10.2024 15:09

Praha – Vláda při projednávání rozpočtu na příští rok zvýšila výdaje ministerstva školství o zhruba 3,75 miliardy korun oproti původnímu návrhu. Resort by tak mohl pracovat s výdaji 290,8 miliardy korun. Oproti původnímu návrhu schválila vláda zvýšení rozpočtu vysokých škol o jednu miliardu korun, o asi 2,7 miliardy navýšila výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací. Vyplývá to z návrhu rozpočtu zveřejněného Sněmovnou. Letos pracuje resort s výdaji asi 273 miliard korun i se započtením čtyř miliard, o které se navýšil loni schválený rozpočet, který měl činit asi 269 miliardy korun.

Výdaje regionálního školství a přímo řízených organizací vláda zvýšila na 216,7 miliardy korun, oproti loni schválenému rozpočtu na letošek je to o asi 12,7 miliardy korun více. Objem peněz na platy ostatních pedagogů a nepedagogů byl navýšen o zhruba 2,7 miliardy korun, uvedl resort financí v komentáři k rozpočtu. Peníze na navýšení platů učitelů na úroveň 130 procent průměrné mzdy zahrnulo ministerstvo financí do původního návrhu, na růst platů učitelů je rozpočet regionálního školství navýšen o devět miliard korun, uvedlo ministerstvo financí (MF) v komentáři. Na přímé výdaje na vzdělávání pro školy a školská zařízení, kde jsou zřizovateli obce a kraje, je podle komentáře MF navržených 196,4 miliardy korun.

Rozpočet vysokých škol by se měl oproti loni schválenému rozpočtu na letošní rok zvýšit asi o čtyři miliardy korun na 34,9 miliard korun. Navýšení ocenila Rada vysokých škol, pomůže to podle ní stabilizaci vysokých škol ve vzdělávání. Je podle ní potřeba dál hledat finance, které vysokým školám umožní reagovat na aktuální společenské potřeby. Připomněla, že vysoké školy jsou dlouhodobě podfinancované, na což již dříve upozorňovali i zástupci vysokých škol, iniciativy Hodina pravdy a České konference rektorů. Kvůli nespokojenosti s financováním univerzit protestovali zástupci Hodiny pravdy se studenty, akademiky a pracovníky VŠ letos v červnu v Praze. Iniciativa požadovala navýšení peněz na vysoké školství o 11 miliard korun a plán na stabilizaci financování na období let 2025 až 2030.

Zvýšení výdajů většiny kapitol rozpočtu avizoval už minulý týden při projednávání návrhu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj to je ve většině případů důsledek toho, že vláda rozdělila do jednotlivých kapitol peníze na zvýšení platů ve státní sféře. Předtím tyto peníze byly v kapitole všeobecná pokladní správa.

Vláda při projednávání zvýšila schodek navrženého rozpočtu o 11 miliard korun na 241 miliard korun. Deset miliard korun jsou peníze na odstranění škod po povodních, miliarda korun jde navíc na vysoké školy. Peníze na obnovu po povodních vláda vyčlenila do kapitoly všeobecná pokladní správa. Prostředky na obnovu bude vláda uvolňovat postupně jednotlivým ministerstvům s ohledem na to, jaký typ škod bude nutné řešit. Návrh státního rozpočtu na příští rok bude nyní projednávat Sněmovna.

Podíl.