Aktualizace: 16.02.2024 12:47

Praha – Vláda na konci ledna zamítla námitku proti zařazení podniku pro správu ruského majetku v zahraničí na národní sankční seznam. Informaci České televize potvrdil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Podnik v Česku provozuje a spravuje mnoho nemovitostí, které jsou majetkem Ruské federace, převážně v Praze nebo Karlových Varech. Jeho přidání na sankční seznam vláda schválila v polovině listopadu a rozhodla tím o zmrazení jeho majetku.

Kreml tehdy reagoval tak, že zvažuje odpověď. Mluvčí Dmitrij Peskov krok označil za nezákonný. Dodal, že ruské úřady prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) tehdy uvedl, že zmrazení ruského majetku v ČR je v souladu se zákonem.

Zmrazení se týká zhruba 70 nemovitostí v Česku – v Praze je to například budova školy na Krupkově náměstí či vila v ulici Pod Kaštany, v Karlových Varech zase budova bývalého konzulátu Ruské federace. Opatření se nevztahuje na diplomatické mise, což jsou čtyři objekty, například ambasáda nebo rezidence velvyslance.

Podnik známý jako Goszagransobstvennost je podle sankčního seznamu federální agenturou strategického významu, podřízenou přímo Kanceláři prezidenta Ruské federace. Zodpovídá za správu nemovitého majetku a zvláště pak za nákup, prodej, pronajímání, výstavbu, obnovu a správu obytných i jiných nemovitostí ve vlastnictví Ruska v zahraničí.

Vymáhání sankcí má na starosti Finanční analytický úřad. Rozhodnutím vlády byly podle dřívějšího vyjádření Lipavského fakticky zablokovány bankovní účty agentury, stejně jako podnikem spravovaný majetek v katastru nemovitostí, aby jej nebylo možné prodat.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.