Vláda má ve středu na programu jednání několik bodů v tajném režimu, podle ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) je tak možné, že se ministři budou zabývat i obsazením citlivého velvyslaneckého postu v Moskvě. Na zasedání ve Strakově akademii dorazil i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Podle serveru Lidovky.cz po měsících jednání uzrál záměr, aby Česko prosadilo do diplomatického postu v Moskvě nového velvyslance. Tím by se podle několika zdrojů serveru měl stát diplomat a bývalý náměstek na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

„Zda by měl být velvyslanec v Moskvě, byla debata mezi prezidentem a ministerstvem zahraničí. Já respektuji postoj ministerstva zahraničí, to znamená, že ano… Jestli to budeme projednávat, tak by to znamenalo, že dohoda je, ale já to nevím,“ poznamenal ve středu Dvořák. Koštoval by podle něj byla „velmi dobrá volba“.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake odmítl věc komentovat s tím, že by se jednalo o téma „utajované a utajované i po zasedání vlády“. Pokud se jím bude podle něj vláda zabývat, mělo by to být dopoledne, protože později má ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) další program v Černínském paláci.

Prezident Petr Pavel při úterní návštěvě sídla BIS uvedl, že pokládá dlouhodobě za důležité mít v Rusku zastoupení na úrovni velvyslance. Novinářům řekl, že by bylo možné vyslání velvyslance připravovat a přikročit k němu ve vhodnější situaci. Podle Koudelky je nejpodstatnější, že se v poslední době výrazně snížil rozsah ruského diplomatického zastoupení v tuzemsku. Varování před ruskými aktivitami dlouhodobě patří mezi klíčové pasáže veřejných částí výročních zpráv BIS.

Pavel loni v prosinci řekl, že v dlouhodobém horizontu se počítá s tím, že Česko by mělo mít v Rusku velvyslance. Velvyslancem v Rusku je nyní Vítězslav Pivoňka, který však už měsíce pobývá v Česku. V Moskvě působí diplomat Jiří Čistecký jako zástupce velvyslance. Pavel se dříve k otázce nového ambasadora v Moskvě vyjadřoval zdrženlivěji než Lipavský.

Otázka obsazení postu v Moskvě je podle prezidenta Pavla nyní záležitostí pro ministerstvo zahraničních věcí, vládu a Hrad.

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy od roku 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Počet ruských diplomatů v Česku se dál snížil i po předloňské ruské invazi na Ukrajinu. Na ruském velvyslanectví v Praze loni působilo šest diplomatů.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.