Novelu zákona o obalech, která zavádí zálohový systém na PET lahve a kovové plechovky, schválila na čtvrtečním zasedání vláda, informoval na večerní tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle ministerstva se počítá se čtyřkorunovou zálohou, její přesnou výši ale stanoví až vyhláška k novele. Předlohu nyní dostanou k projednání parlamentní komory.

Cílem má být zvýšení míry recyklace a omezení množství odpadu v přírodě. Návrh rovněž zahrnuje povinnosti týkající se reklamních letáků. Chce zavést recyklační poplatek pro jejich výrobce a omezit plošnou distribuci těm, kteří o reklamní letáky zájem nemají.

Ministerstvo podle důvodové zprávy navrhuje, aby předpis obecně nabyl účinnosti 1. ledna 2025, zálohový systém by se ale měl spustit o rok později. Unijní směrnice požaduje, aby do roku 2029 bylo zpětně odebráno minimálně devadesát procent hmotnosti plastových nápojových lahví. Česko se pohybuje pod touto hranicí, a to jak u plastových lahví, tak u kovových plechovek.

Obchodníci budou podle tiskové zprávy ministerstva vybírat lahve a plechovky povinně v prodejnách nad padesát metrů čtverečních a také na všech čerpacích stanicích, dohromady to je přes jedenáct tisíc míst. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i on-line prodejci. V obcích nad tři sta obyvatel, kde nebude ani povinné, ani dobrovolné místo odběru, ho zřídí provozovatel systému.

Zálohy mají platit pro nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu od jednoho decilitru po tři litry a alkoholické nápoje do patnácti procent alkoholu v plastových lahvích. Dále pro všechny nealkoholické nápoje v plechovkách o objemu 0,1 až jeden litr a nápoje s obsahem do patnácti procent alkoholu v plechovkách. Výjimkou jsou mléko a mléčné výrobky, jejichž obaly se zálohovat nebudou. Celkově by podle odhadů MŽP mohlo ročně systémem projít zhruba 2,5 miliardy kusů PET a plechovek.

Události: Zálohování PET lahví a plechovek (zdroj: ČT24)

Obavy ohledně ekonomických dopadů na podnikatele a obce

Podle údajů resortu se každý rok na trh dostává zhruba osmnáct miliard kusů PET lahví a osm miliard plechovek. Značné množství těchto obalů končí mimo tříděný odpad, například u PET lahví jde o každou pátou lahev. U plechovek je situace horší, tři ze čtyř plechovek nejsou tříděny správně, upozornil úřad.

Ministerstvo míní, že zálohový systém výrazně zvýší kvalitu recyklace a pomůže zlepšit využití takto recyklovaných materiálů. Díky tomu bude možné je opětovně použít, a tím předejít takzvanému downcyclingu, kdy se postupně snižuje kvalita materiálu. Zákon je podle ministerstva navržen tak, aby nenarušil současný systém třídění odpadu, ale spíše jej doplnil a inovoval.

Novela vyvolala diskusi mezi zainteresovanými stranami – od ministerstev po podnikatelské svazy a zástupce krajů. V meziresortním připomínkovém řízení bylo přes sedm set připomínek. Například ministerstvo průmyslu a několik krajů vyjádřily obavy o ekonomické dopady na podnikatele a obce. Kritici argumentují tím, že zavedení povinného zálohového systému zvýší náklady a bude komplikovat stávající systém třídění odpadu.

Prodloužení stavu nebezpečí

Vláda rovněž prodloužila stav nebezpečí, vyhlášený v souvislosti s povodněmi, v obcích Moravskoslezského kraje do 13. listopadu a Olomouckého do 12. listopadu. V případě potřeby je vláda dle Hladíka připravena stav nebezpečí prodloužit znovu. V Moravskoslezském kraji se má stav nebezpečí podle žádosti kraje týkat obcí s rozšířenou působností Bohumín, Bruntál, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Kravaře, Krnov, Opava a Ostrava. V Olomouckém kraji se má týkat Jeseníku a Šumperka.

Při vyhlášeném stavu nebezpečí lze v postižených oblastech snadněji organizovat pomoc vojáků i hasičů, bez které se samosprávy i místní lidé ani tři týdny po záplavách stále neobjedou. Při obnově poškozené infrastruktury pak není třeba složitě žádat o stavební povolení, což distribučním firmám výrazně usnadňuje opravu poničených rozvodů elektřiny, plynu a vody.

Zasedání bylo posledním pro ministra pro legislativu Michala Šalomouna (za Piráty), který v pátek končí v souvislosti s odchodem Pirátů do opozice. Kabinet neplánuje jeho funkci dál obsazovat, agenda přejde na ministra spravedlnosti.

Podíl.
Exit mobile version