Aktual.: 21.08.2024 22:12

Praha – Vláda dnes schválila návrh zákona o digitální ekonomice. Cílem normy je zajistit ochranu uživatelů internetu i jejich dat a zároveň nastavit rovné podmínky mezi firmami, které na internetu působí. Zákon, který ještě musí posoudit Parlament, navazuje na evropská opatření pro fungování digitálního prostoru, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo průmyslu a obchodu.

Návrh zákona upravuje pravidla pro fungování on-line zprostředkovatelských služeb, jako jsou poskytovatelé připojení k internetu, internetová tržiště, sociální sítě, cloudové služby, on-line platformy, webový hosting či internetové vyhledávače. Uživatelé tak získají větší kontrolu nad poskytovanými službami.

Zákon také zavádí pravidlo, že co je nelegální v běžném prostředí, je nelegální i on-line. Uživatelé budou mít možnost prostřednictvím řádně odůvodněného oznámení upozornit na nelegální obsah. Toto upozornění bude muset zahrnovat vysvětlení, proč je obsah nezákonný. Oznámení poté posoudí platforma podle právních předpisů a pouze pokud je zřejmé, že je obsah opravdu nezákonný, tento obsah smaže.

Návrh zákona také nastavuje pravidla pro elektronický obchod a další digitální služby, aby se zamezilo nebezpečí, že se na trhu prosadí pouze největší hráči. Pravidla jsou podle ministerstva nastavena proporcionálně podle velikosti jednotlivých subjektů, takže velké internetové firmy budou mít více povinností než malé. Ochrana menších subjektů má podpořit konkurenci a rozvoj inovací.

str mha

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.