Aktual.: 21.08.2024 22:58

Praha – Zajištění podpory vesmírných aktivit v Česku přes rámcový projekt Evropské kosmické agentury (ESA) i po roce 2025 vláda na dnešním zasedání schválila. Úřad vlády to uvedl v tiskové zprávě. Projekt ESA má pomoct s realizací národního projektu Česká cesta do vesmíru, kterou v červnu představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Neslouží k financování letu českého astronauta Aleše Svobody do vesmíru, řekl dříve ČTK mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič.

„Kabinet podpořil pokračování spolupráce s ESA prostřednictvím rámcového projektu k implementaci podpory, kterou ESA poskytne aktivitám týkajícím se vesmíru v České republice. Tento projekt má skončit v roce 2025, vláda ale odsouhlasila finanční prostředky na jeho pokračování až do roku 2032 tak, aby mohla začít oficiální jednání s ESA a jejími členskými státy o jeho dalším prodloužení,“ uvedl úřad vlády.

Aktivity projektu Česká cesta do vesmíru představí premiér Petr Fiala (ODS) s Kupkou a dalšími ministry na tiskové konferenci v pondělí 2. září v Brně. Vláda vybírá z 60 návrhů různých vědeckých experimentů spojených s vesmírnou misí, například v oblasti biomedicíny, technických oborů nebo psychologie. V Brně by měli zástupci vlády představit také chystané změny ve vzdělávání. Vláda chce zajistit dostatek kvalifikovaných odborníků a manažerů pro české firmy a vědecká pracoviště.

Český kosmický průmysl patří podle Fialy k těm nejlepším. Cílem národního vesmírného projektu je, aby se do pěti let mohla realizovat česká mise do vesmíru. Národní vesmírný projekt má také propojit aktivity komerčních firem a vědců a vzbudit zájem o studium technických oborů, uvedl v červnu Kupka.

Podle Kupky Česko ročně do ESA investuje 1,6 miliardy korun, výši investice by vláda do roku 2029 chtěla zvýšit na dvě miliardy korun. Návratnost investic do kosmických aktivit je podle senátora Jiřího Duška (ODS) osminásobná. Příprava vesmírné mise bude stát stovky milionů korun.

Na kosmických aktivitách se podle Fialy v červnu podílelo přibližně 150 českých firem, start-upů a akademických institucí. Číslo podle něj rychle roste. České firmy se podle Kupky podílí na více než 600 úspěšných vědeckých technologických vesmírných programech, jsou zapojeny do 30 vesmírných misí a dodávaly díly pro tři rakety. Mají ale nedostatek odborníků. To má změnit popularizace vědy a vesmíru.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.