Aktualizace: 7.05.2024 00:03

Praha – Vláda na dnešním zasedání bude jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Posoudí i zjednodušení povolovacích procesů a požadavků pro stavby nových jaderných bloků v Česku. Ministři se budou zabývat také novelami zákonů o rozpočtovém určení daní či o nemocenském pojištění, podle ní by ošetřovné od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) předloží program na řešení rizik a krizí v zemědělství pro pěstitele, jejichž produkci poškodil mráz. Ovocnářům zasaženým jarními mrazy chce vyjednat podporu zhruba 200 milionů korun, o další pomoc už požádal Evropskou komisi.

Novela atomového zákona by se měla uplatnit nejen u velkých bloků v Dukovanech a Temelíně, ale i u připravované výstavby modulárních reaktorů. Zjednodušit by měla povolovací procesy a regulatorní požadavky pro stavby nových jaderných bloků. Při stávajících pravidlech by podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost hrozilo, že se spuštění nových jaderných technologií zdrží nebo i zastaví.

Změny v rozpočtovém určení daní počítají s postupným zvýšením podílu krajů na sdílených daních na 10,26 procenta ze současných 9,76 procenta. Celkem by tak roční příjmy krajů měly do roku 2027 vzrůst o 11,2 miliardy korun, zároveň jim ale stát přestane poskytovat čtyřmiliardovou dotaci na údržbu silnic druhých a třetích tříd.

Kabinet dnes patrně také díky novele zákona o Národní rozvojové bance (NRB) pokročí v přípravě integrace NRB a České exportní banky (ČEB). Po týdnu by se měla vláda vrátit k novele o sociálních službách, podle které by mohly v Česku od příštího roku začít fungovat sociálně-zdravotní služby. Změna zákona o nemocenském pojištění pak počítá mimo jiné s ošetřovným pro živnostníky a dohodáře. Museli by ale platit aspoň předchozí tři měsíce nemocenské odvody.

Vláda projedná také novelu veterinárního zákona, která by měla mimo jiné zavést kamery na jatkách. Zabývat se bude i třetím tzv. antibyrokratickým balíčkem, informacemi o útlumu dobývání černého uhlí v ostravsko-karvinském revíru, zprávou o extremismu a předsudečné nenávisti v loňském roce či výroční zprávou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za rok 2023.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.