Aktual.: 2.10.2024 00:09

Praha – Zavést pravidla pro fungování školních psychologů a speciálních pedagogů v běžných základních školách by měla novela školského zákona, kterou dnes projedná vláda. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by se měl kabinet také zabývat pomocí firmám v povodněmi zasažených územích a případně i prodloužením stavu nebezpečí v některých lokalitách.

Ministři mají na programu i novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví či předpisu o silniční dopravě, která počítá s zřízením Inspekce silniční dopravy. Vláda projedná také několik návrhů od ministerstva obrany včetně materiálu o působení českých vojáků v zahraničí do roku 2026.

Kabinet se schází podruhé od začátku vládní krize, kterou odstartovalo odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Piráti následně odhlasovali odchod do opozice a rezignaci oznámili i jejich ostatní ministři. Šéf diplomacie Jan Lipavský však demisi po rozhovoru s premiérem vzal zpět a členem vlády zůstane. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun skončí ve vládě příští pátek.

Ministerská novela školského zákona má podpořit například zlepšení výsledků žáků či posílit inkluzivní vzdělávání. Věnuje se i možnostem úprav maximálního počtu hodin výuky placených ze státního rozpočtu daným školám nařízením vlády. Na programu je i poslanecká novela školského zákona, která cílí na omezení odkladů povinné školní docházky či posun zápisů do prvních tříd z dubna zpět na leden a únor.

Novela zákona o elektronizaci zdravotnictví počítá s tím, že se budou kromě základních údajů o krevní skupině či alergiích ve sdíleném zdravotním záznamu pacienta evidovat také údaje o účasti na preventivních vyšetřeních a screeningu. Podle ministerstva zdravotnictví je to potřeba pro jejich efektivnější poskytování.

Kabinet projedná i poslaneckou novelu, která má umožnit studentům všeobecného ošetřovatelství po čtyřech semestrech a zdravotnického záchranářství po pěti semestrech umožnit vykonávat samostatně činnosti na pozici praktické sestry. Zabývat se bude i nominací dvou soudců do Tribunálu Soudního dvora Evropské unie za Českou republiku.

Podíl.