Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 16:02

Praha – Vláda na návrh ministerstva obrany prodloužila nasazení vojáků k likvidaci následků zářijových povodní, do konce listopadu jich může pomáhat až 1000. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva David Polák. Kabinet už 16. září na mimořádné schůzi schválil nasazení až 2000 vojáků a techniky k likvidaci následků povodní, mandát platil do konce října.

„Návrh odráží to, že nejakutnější krize v souvislosti s povodněmi již opadla, a proto tisíc vojáků představuje dostatečný počet k nasazení,“ uvedl mluvčí. Vojáci by podle něj měli pomáhat zejména se stavbou mostních provizorií. Konkrétní místo nasazení se pak bude odvíjet od potřeby a žádostí hejtmanů a operačních středisek Hasičského záchranného sboru ČR, uvedl Polák.

Vláda schválila miliardu korun na náhradní ubytování a školy po povodních

Vláda schválila poskytnutí jedné miliardy korun na pomoc obcím a krajům zasaženým povodněmi na zajištění dočasného náhradního ubytování a náhradních prostor pro vzdělávání. O podporu na financování modulárních kontejnerových jednotek bude možné žádat od začátku listopadu. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN).

„Program se týká možnosti pronájmu modulárních mobilních domů pro zajištění nouzového ubytování nebo náhradních prostor pro vzdělávací aktivity,“ řekl Kulhánek. O peníze budou moct žádat Moravskoslezský a Olomoucký kraj, které byly nejvíc postižené záplavami, případně i jednotlivé postižené obce nebo příspěvkové organizace, které jsou zřizovateli vzdělávacích zařízení.

Míra podpory se bude lišit podle velikosti žadatelů. Nejmenším obcím bude vláda ze schváleného programu financovat 90 procent nákladů, u větších obcí to bude 80 a 70 procent, řekl Kulhánek. U krajů dosáhne podpora 50 procent nákladů.

Zářijové záplavy v nejvíce postižených oblastech způsobily miliardové škody. Poškozeny byly budovy, silnice, železnice i další infrastruktura. Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard na 282 miliard korun, u rozpočtu na příští rok zvýšila schodek proti původnímu návrhu o deset miliard na 241 miliard korun.

Podíl.
Exit mobile version