Aktual.: 2.10.2024 15:35

Praha – Vláda dnes schválila podporu pro firmy, jejichž zaměstnanci kvůli povodním nemohou chodit do práce. Stát bude podnikům kompenzovat polovinu mzdových nákladů, řekl novinářům po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O podporu budou moct žádat firmy ze všech krajů postižených povodněmi, stát by měl vyplatit zhruba miliardu korun.

Podpora se týká firem, jejichž zaměstnanci nemohou pracovat buď kvůli tomu, že záplavy znemožnily fungování podniku, nebo protože odstraňují následky škod na svém majetku. V takovém případě jim zaměstnavatelé vyplácejí náhradu části mzdy. Stát by nyní měl firmám polovinu těchto mzdových nákladů kompenzovat. Kompenzace se vztahují na období od 13. září, kdy povodně začaly, do konce října, podle Jurečky ale vláda v případě potřeby program prodlouží.

Firmy budou moct o podporu žádat na úřadech práce, stát se podle Jurečky bude snažit finanční pomoc rychle vyplácet, aby se podniky nedostaly do problémů při vyplácení mezd. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před jednáním vlády řekl, že problém s nemožností pracovat se týká zhruba 80.000 pracovních míst.

Jurečka dnes také uvedl, že stát zatím vyplatil domácnostem 297 milionů korun jako okamžitou pomoc po povodních. Celkem podle něj o tuto podporu požádalo téměř 6500 domácností.

Podíl.