Komerční prezentace Aktual.: 10.10.2024 20:41

Praha – Vláda dnes prezidentu Petru Pavlovi navrhla povýšit do hodnosti generálmajora ředitele Vojenského zpravodajství Petra Bartovského nebo náčelníka Vojenské policie Jiřího Ročka. Hodnost generálmajora by měl získat také náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. Vyplývá to z návrhů, které má ČTK k dispozici a které dnes kabinet schválil. Prezident bude nové generály tradičně jmenovat v den státního svátku 28. října.

Na návrh ministerstva obrany chce vláda do hodnosti generálmajora vedle Bartovského a Ročka povýšit také zástupce náčelníka generálního štábu české armády Pavla Lipku. Do hodnosti brigádního generála by pak měl Pavel jmenovat plukovníky generálního štábu Miroslava Havelku a Přemysla Horáčka.

Bartovský, který byl jmenován brigádním generálem v květnu 2022, letos v červenci vystřídal na postu ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna. Roček se stal náčelníkem Vojenské policie loni v březnu, v říjnu byl pak jmenován do hodnosti brigádního generála. Lipka zastává pozici zástupce náčelníka generálního štábu od loňského listopadu, povýšen do hodnosti brigádního generála byl v květnu 2021.

Další návrhy předložili ministerstva vnitra, financí a spravedlnosti. Do hodnosti generálmajora navrhuje ministerstvo vnitra jmenování náměstka policejního prezidenta Kubíka, ministerstvo financí pak ředitele Generálního ředitelství cel Marka Šimandla. Ministerstvo spravedlnosti navrhlo jmenování ředitele Vězeňské služby Simona Michailidise na generálporučíka, vláda ale zatím návrh neschválila a projednávání bodu přerušila do příštího týdne.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.

Podíl.
Exit mobile version