Aktualizace: 21.02.2024 18:54

Praha – Ani po měsíčním odkladu dnes vláda neschválila nový zákon o lobbingu, který má stanovit transparentní pravidla pro lobbování a omezit hrozby korupce, střetu zájmů nebo klientelismu. Vrátí se k němu za dva týdny mimo jiné kvůli tomu, aby ho napřed probrala tripartita, řekl po zasedání kabinetu novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Proti znění předloženému ministerstvem spravedlnosti mají některé výhrady Piráti, chtějí do něj doplnit kontakty prezidenta a asistentů poslanců a senátorů.

Fiala dnes řekl, že hlavním důvodem dalšího odkladu je složitost předpisu. „Ten zákon není jednoduchý a dopady nejsou jednoduché,“ uvedl. Kabinet chce mít jistotu, že přijaté řešení bude fungovat, dodal premiér. Všech pět vládních stran se podle něj shoduje na nutnosti předpis přijmout, protože ale na přijetí zatím není časový tlak, kabinet ho chce doladit. Vrátit by se k němu mohl za dva týdny poté, co ho probere i tripartita.

Předpis má zavést registry pro evidenci lobbistů i lobbovaných. Lobbisté také budou mít povinnost svou činnost ohlásit ministerstvu spravedlnosti. Zákon by měl začít platit od druhé poloviny roku 2025. Kabinet měl materiál původně na programu 24. ledna, Fiala tehdy řekl, že se ministři domluvili na dvoutýdenním odkladu. Na program se materiál dostal dnes.

Lobbování označuje návrh za legitimní součást demokratického procesu, pro kterou však aktuálně nejsou nastavena pravidla, což se odráží i na negativním vnímání lobbování. O zavedení zákonných pravidel se v Česku dlouhodobě diskutuje, v minulém volebním období Sněmovna vládní návrh schválit nestihla. Přijetí regulace lobbingu do poloviny roku 2025 je podmínkou pro vyplacení peněz z Národního plánu obnovy.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.