Aktual.: 23.10.2024 16:39

Praha – Vláda bude pokračovat v debatě s odboráři o navýšení platů na příští rok. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Odbory požadují pro pracovníky veřejných služeb a státu stejné přidání jako u politiků, tedy o 6,9 procenta. Vláda se s předáky původně dohodla na tom, že se od ledna tarify zvednou všem zaměstnancům státu a veřejné sféry o 1400 korun. O růstu platů ústavních činitelů rozhodovala pak minulý týden.

„Co se týče debaty s odbory, tak v ní budeme pokračovat,“ uvedl dnes Kupka. Podotkl, že sumu na platy chce vláda v rozpočtu na příští rok posílit o pět procent. „Platí ale zároveň, že v předchozích letech se podařilo v některých oblastech platy zvýšit,“ dodal ministr.

Vláda se začátkem října s předáky dohodla na tom, že by platy ve veřejné sféře měly vzrůst všem zaměstnancům stejně. Základ by se jim od ledna měl zvednout o 1400 korun. Kabinet pak začal projednávat návrh, podle něhož se výdělky politiků měly po zmrazení z minulých let upravit téměř o 14 procent. Před týdnem schválil poloviční navýšení o 6,9 procenta.

Podle odborového svazu státních orgánů a organizací by politici měli dostat přidáno stejně jako pracovníci státu a veřejných služeb. Vládu k tomu odbory vyzvaly. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula minulé úterý po jednání tripartity uvedl, že pokud si ústavní činitelé přidají víc, odboráři znovu vyvolají jednání o růstu platů. „Je pro nás nepřijatelné, aby platy zaměstnanců rostly pomaleji než politikům!“ uvedl na síti X Středula.

S navýšením o 1400 korun nesouhlasí třeba odbory zdravotnictví a sociální péče. Částka je podle nich nedostatečná. Chtějí s ministry práce a zdravotnictví znovu vyjednávat o vyšším přidání pro sestry, pečovatelky a pečovatele či pro sociální pracovníky. O 1500 korun by se měl výdělek zvednout příští rok příslušníkům bezpečnostních sborů, oznámil v pondělí ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun.

Odbory usilovaly původně o růst tarifů už letos od září pro všechny zaměstnance veřejného sektoru a státu o 15 procent. Poté požadavky zmírnily na deset procent a pak na sedm procent jen pro část lidí. Ministerstvo práce navrhovalo přidat o deset procent, nebo o sedm procent polovině pracovníků. Vláda jeho návrh omezila. Nabízela přidat dvěma pětinám zaměstnanců – části o pět procent a části o tři procenta. Odbory plán označily za vyděračský a odmítly ho. Kabinet pak rozhodl, že výdělek nezvedne letos nikomu. Hned pak ohlásil, že suma na platy bude ale v roce 2025 o pět procent vyšší než letos. Odbory požadovaly posílení o osm procent. Začátkem září po jednání předsednictva tripartity Středula uvedl, že to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) přislíbil.

Podíl.