Aktual.: 29.08.2024 22:09

New York – Tenista Tomáš Macháč si výhry nad Američanem Sebastianem Kordou a premiérového postupu do 3. kola US Open vážil. Šestnáctého hráče světa porazil dnes 6:4, 6:2, 6:4. Přestože se syn vítěze Australian Open 1998 Petra Kordy potýkal v zápase s bolestí pravé ruky, Macháč v jeho hře výrazné omezení necítil. V rozhovoru s novináři ocenil i svou fyzickou připravenost a věří, že může příště zabojovat také o premiérové osmifinále grandslamu.

„Jsem rád, jak jsem dnes od začátku do konce hrál. Sebastian je vynikající hráč, šestnáctý na světě a má svůj vlastní styl tenisu. Hraje velice dobře. O to víc jsem rád, že jsem porazil takhle dobrého hráče,“ uvedl Macháč.

Třiadvacetiletý tenista se v prvním a třetím setu blýskl povedenými obraty. V první sadě otočil nepříznivý vývoj z 2:4, v posledním setu zvrátil stav 1:4. Korda od druhého setu laboroval s bolavou pravou rukou, kterou si nechával ošetřovat, podle Macháče však hrál i tak velmi dobře.

„Něco tam měl, ale povzbuzoval se a neměl tam problémy ani u forhendu ani u servisu. Když byl nějaký důležitý stav, tak mu servis letěl klidně 215 km/h,“ řekl Macháč. „Je to nepříjemné, člověk neví, jestli ten druhý bude hrát, nebo ne. Je to zvláštní, že se tam nechá ošetřovat a pak najednou zjistíte během jednoho gamu, že je vlastně v pořádku. Každý má své bolístky a někde něco bolí. Je to ale pak složité,“ doplnil.

Zároveň nechtěl Kordovo zranění bagatelizovat. „Nechci říct, že nic neměl, to vůbec ne. Je to ale pak těžké, když se tam nechá ošetřovat, kroutí tam rukou a pak najednou trefí první tři servisy a zabije forhend. Je pak to zvláštní. Mohla ho ta ruka bolet. Každý má práh bolesti někde jinde. Někdo má zlomenou ruku a hraje s tím a někdo má nataženou ruku a bolí ho to jako někoho zlomená ruka. Já jsem na tyhle věci také citlivější, takže vím, o co se jedná,“ podotkl Macháč.

Kordu z okruhu zná, jeho styl hry se mu líbí. I přes jeho české kořeny a fakt, že se oba hráči zdraví česky, ho ale bere jako soupeře ze zahraničí. „Sebastiana vnímám jako skvělého hráče. Má svůj specifický tenis, který se mi líbí. Když to řeknu blbě, tak nehraje jako každý druhý. Upřímně ho ale vnímám jako Američana, ne jako Čecha. Pro mě to tedy žádné derby nebylo. Má tam americkou vlajku,“ uvedl berounský rodák.

Svěřenec trenéra Daniela Vacka vyhrál i druhý zápas na US Open bez ztráty setu a potěšilo ho, že ušetřil síly. Fyzicky se cítí v New Yorku v pořádku, pomohla mu příprava před startem turnaje. „Podmínky jsou náročnější, člověk se tady víc potí. Já jsem se ale skvěle fyzicky připravil. Deset dní jsme dělali kondici s tenisem. Na jednu stranu jsem rád, že jsem v Cincinnati prohrál, protože jsem se po olympiádě fyzicky srovnal. Ušetřil jsem síly a jsem stoprocentní,“ řekl Macháč.

Ve třetím kole ho čeká Belgičan David Goffin, nebo Francouz Adrian Mannarino. „Oba jsou skvělí hráči a mají za sebou neskutečnou kariéru. Goffin byl v desítce a ve finále Turnaje mistrů, takže zkušenosti má. Hrál jsem s ním ve Wimbledonu (Macháč vyhrál po pěti setech). S Mannarinem jsem hrál v Indian Wells a úplně mi to s ním nesedlo. Myslím, že ale dnes hraju líp. Uvidíme, těším se na každého z nich,“ podotkl Macháč.

V případě dalšího úspěchu by se český tenista dostal do prvního grandslamového osmifinále v kariéře. „Může být, nemusí. Budu se snažit předvádět nejvíc, co půjde. A uvidíme, zda to klapne, nebo ne,“ doplnil Macháč.

Podíl.