Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 14:28

Praha – Hnutí ANO jde ve Středočeském kraji do opozice, přestože nabídlo Spolu funkci hejtmana, uvedl dnes na síti X krajský předseda ANO Karel Havlíček. Hejtmanství by tak mohli vést STAN a Spolu, dohromady získali ve volbách těsnou většinu mandátů. Podle lídryně středočeského STAN a hejtmanky Petry Peckové se zprávou Havlíčka nic nemění, napsala v SMS zprávě ČTK. Josef Pátek (ODS) z vyjednávacího týmu Spolu ČTK řekl, že ANO pouze popsalo tak týden starou situaci.

„Už před týdnem jsme řekli, že jednání s ANO přerušujeme a že je nám bližší partner STAN,“ uvedl Pátek. Po čtvrteční schůzce Spolu a STAN uvedli zástupci Starostů, že se jednání posunula o krok zpátky.

„Ve středních Čechách, kde jsme s náskokem a ziskem 33,4 procenta vyhráli, jdeme do opozice. Nehráli jsme o fleky, chtěli jsme stabilní krajskou vládu, upřednostňovali jsme menší zlo. Nabídli jsme hejtmana, nehandlovali jsme, nepolitikařili a nevydírali,“ napsal Havlíček. V rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedl, že ANO bude tvrdou, náročnou a nekompromisní opozicí. „Jsme přesvědčeni, že se do vedení ještě v tomto období vrátíme, ale už s naším hejtmanem,“ doplnil Havlíček.

„Pro nás se touto zprávou absolutně nic nemění, my jsme od začátku deklarovali, že s lidmi, kteří ve středních Čechách reprezentují hnutí ANO, kraj spravovat nechceme, protože důsledky jejich ‚správy‘ jsme pracně odstraňovali v minulém volebním období. V transparentním řízení kraje, které má hmatatelné přínosy pro všechny Středočechy, chceme pokračovat dál, a to v koalici s partnery ze Spolu,“ uvedla dnes Pecková.

Další schůzka STAN a Spolu se uskuteční v úterý. „My se chceme domluvit se STAN, a myslím si, že se nakonec domluvíme,“ doplnil Pátek.

Spolu a STAN jednali společně naposledy ve čtvrtek. Spolu podle volební jedničky Starostů Peckové na schůzku přišlo s požadavkem nad rámec nabídky STAN. Požadavek zástupci STAN označili za neakceptovatelný.

Středočeské zastupitelstvo má 65 členů, z toho vítězné ANO obsadilo 25 křesel. Druhý STAN bude mít 20 mandátů a třetí Spolu 13 zastupitelů. Lídr Spolu Jan Skopeček (ODS) už dříve řekl, že koalice Spolu se STAN je preferovaná varianta.

Podíl.
Exit mobile version