Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 15:19

Brno – Vinobraní na jihu Moravy je u konce, hroznů je ale letos méně. ČTK to řekli oslovení vinaři z jižní Moravy. V minulosti přitom na přelomu září a října sklizeň obvykle vrcholila. Oslovení vinaři buďto už veškeré hrozny sklidili, nebo se sklizní skončí příští týden. Letošní výnos zatím nevyčíslili, odhadují ale, že bude nižší než v uplynulých letech.

„Většina hroznů na jihu Moravy bude sklizená do pátku, na příští týden zbude maximálně pět procent. Důvodem tak časného konce vinobraní je i časný začátek sklizně a zejména rychle dozrávání v průběhu srpna kvůli vysokým teplotám. Vinaři se chtěli vyhnout poklesu kyselin, což sklizeň urychlilo,“ zhodnotil výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Oslovení zástupci malých vinařství uvedli, že sklizeň už v minulých dnech skončila. „Poslední hrozny Frankovky jsme sklízeli v sobotu. Réva letos i dříve odkvetla, sklizeň tak začala o 14 dní dřív než obvykle. Výnos je letos slabší než v minulých letech, asi 20 procent vinic nám na jaře pomrzlo, úroda je nejhorší za deset let,“ poznamenal Josef Svoboda z Vinařství Marek Svoboda ve Velkých Bílovicích.

Také Vinařství Hrabal z Velkých Bílovic se sběrem už skončilo a to v první říjnový den. „Úroda je tak na 60 až 70 procentech ve srovnání s minulým rokem, ale kvalita je dobrá. Sice jsou trochu nižší kyseliny, ale není to nic dramatického,“ zhodnotil Stanislav Hrabal.

Poslední dny sklizně odpočítávají také velká vinařství. Znovín Znojmo v tomto týdnu skončí s vinobraním na Hustopečsku, kde má polovinu vinohradů, dalších 250 hektarů má na Znojemsku. Generální ředitel Karel Matula uvedl, že tam skončí sklizeň v polovině příštího týdne.

Ještě v tomto týdnu sklidí poslední hrozny i Vinium Velké Pavlovice. „Úroda je katastrofální. Bobule jsou vyschlé, na střapci je jich málo, výlisnost je malá,“ podotkla obchodní ředitelka Ladislava Antálková.

Naplno pracují i stroje ve vinohradech Chateau Valtice, příští týden budou ještě sklízet v okolí Dolních Dunajovic a na Pálavě. „Sklidit 630 hektarů nějakou dobu trvá, ale naštěstí už kyseliny neklesají, cukry jsou pěkné a zatím jsou hrozny v dobré kondici. Jedeme naplno, bude záležet také na tom, co dovolí deště, které mají přijít o víkendu,“ konstatoval David Šťastný za vinařství.

Podíl.
Exit mobile version