Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 13:59

Praha – Jednička vítězného hnutí ANO v Karlovarském kraji Jana Mračková Vildumetzová teprve probere s vedením hnutí, zda bude karlovarskou hejtmankou. Kraj podle ní potřebuje silné vedení. Vildumetzová, která je rovněž nově zvolenou senátorkou, to dnes řekla v televizi CNN Prima News. Vedení kraje se dá ale podle ní s pozicí v Senátu skloubit. Hnutí ANO chce podle ní v úterý 1. října ustanovit senátorský klub, zvolit vyjednávací tým a strategii do Senátu. Kandidaturu na místopředsedkyni Senátu nevyloučila.

„Budu chtít o tom hovořit s vedením hnutí ANO (zda se stane hejtmankou kraje), ale dostala jsem obrovskou důvěru voličů,“ řekla. Vildumetzová dostala nejvyšší počet preferenčních hlasů v Karlovarském kraji vůbec, a to 7528 kroužků. „Máme silný mandát, 28 zastupitelů ze 45, a Karlovarský kraj potřebuje nejvíce pomoci a potřebujeme silného hejtmana a silné vedení,“ řekla v pořadu.

Vildumetzovou také voliči před týdnem zvolili senátorkou za Sokolovsko, podle sobotního vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše by se mohla stát místopředsedkyní Senátu. „Skloubit Senát s krajem je ale daleko jednodušší, než skloubit Poslaneckou sněmovnu s krajem,“ uvedla dnes s odkazem na to, že byla dosavadní poslankyní.

Nevyloučila ani kandidaturu na místopředsedkyni Senátu. „My se v úterý sejdeme a budeme se všemi senátory hovořit. Pro nás je teď ale prvořadé, abychom zvolili vyjednávací tým a zvolili strategii Senátu a klíčové je ustanovení senátorského klubu,“ řekla. „Není to o mně, co bych já chtěla nebo nechtěla (kandidatura na místopředsedkyni Senátu), ale teď je klíčové ustanovit klub a zvolit strategii, musíme tam být více slyšet,“ dodala.

O vedení v dalších krajích vyjednává i hnutí STAN. Například v Libereckém kraji vše podle europoslance Jana Farského (STAN) směřuje k pokračování dosavadní koalice, tedy Starostové pro Liberecký kraj a Spolu. „Myslím, že to směřuje k té koalici, která bude pokračovat. Jednání probíhají a směřuje to k tomu, aby to pokračovalo v tom současném v čele s hejtmanem Martinem Půtou (Starostové pro Liberecký kraj),“ řekl Farský. Dodal, že všude, kde půjde vytvořit koalice bez hnutí ANO, tak to Starostové preferují. „Tam, kde to nejde, tak se vyjednává,“ sdělil.

Do 45členného zastupitelstva v Libereckém kraji se dostaly čtyři subjekty, těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo!, k zisku mandátu scházelo osm hlasů. „My podáváme stížnost, budeme chtít, aby se to přepočítalo, což asi každý chápe,“ řekla dnes předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Koalici bez hnutí ANO by si přál i poslanec Jan Jakob (TOP 09) ve středních Čechách, kde STAN vyjednává s koalicí Spolu. „Osobně si myslím, že když je možnost, abychom udělali koalici demokratických stran, byť to nebude jednoduché, tak já bych ji preferoval (oproti koalici s ANO),“ řekl Jakob.

Letošní krajské volby, které se konaly týden po ničivých povodních, jasně ovládlo opoziční hnutí ANO. Stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v deseti ze 13 krajů. Za nimi byly STAN a Spolu.

Podíl.
Exit mobile version