Komerční prezentace Aktualizace: 30.06.2024 10:36

Dortmund – Trenér dánských fotbalistů Kasper Hjulmand byl po sobotní porážce 0:2 v osmifinále Eura s domácím Německem naštvaný na výroky anglických sudích a na použití systému VAR. Podle dvaapadesátiletého kouče se na turnaji využívá pomoci videorozhodčího špatně a fotbalu to jen škodí. Jeho protějšek Julian Nagelsmann měl pro dánské rozčarování pochopení, verdikty ale označil za správné.

Klíčová pasáž zápasu, který byl během úvodního dějství kvůli bouřce na 25 minut přerušen, nastala v úvodu druhé půle. Dánský stoper Joachim Andersen nejprve skóroval, technologie ale odhalila, že jeho spoluhráč Thomas Delaney byl během akce špičkou kopačky v ofsajdu. O necelou minutu později David Raum nastřelil Andersenovi ve vápně ruku a sudí Michael Oliver nařídil po poradě s videem penaltu, z níž rozhodl Kai Havertz.

„Už mám plné zuby toho absurdního pravidla o ruce. Nemůžeme čekat, že budou obránci běhat s rukama za zády. Byl to úplně přirozený pohyb, normálně běžel,“ zlobil se Hjulmand na tiskové konferenci.

„Rozumím tomu, že jsou Dánové nespokojení, cítil bych to úplně stejně. Je to přísné, Andersen pouze běžel a nezahrál rukou úmyslně. Ale taková jsou pravidla, bylo to odpískané správně. Stejně jako v prvním případě, systém to vypočítal, takže to byl ofsajd, i když je to trochu bizarní,“ uvedl Nagelsmann.

Pro Seveřany byla penaltová situace o to těžší, že se chvíli předtím radovali ze vstřelené branky. „Byla to studená sprcha. Ani vlastně nevím, kdo byl v ofsajdu, nejspíš já,“ řekl krátce po utkání Delaney. „Mám tady záběr, byl to doslova centimetr kopačky,“ ukazoval Hjulmand na svůj mobilní telefon. „Nejsem proti videu, celá technologie může fotbalu pomoct. Ale myslím si, že by se měla používat jinak. Zjevné chyby musíte vidět i z měsíce, neměla by to být otázka centimetrů. Vyhodnocení by mělo být také rychlejší,“ vyjmenoval dánský kouč.

Dánové tak nezopakují poslední semifinálovou účast, naopak domácí celek je po osmi letech ve čtvrtfinále velkého turnaje. „Prvních 20 minut zápasu bylo našich nejlepších na šampionátu. Soupeře jsme k ničemu nepustili a sami jsme měli šance. Pořád ale máme co zlepšovat,“ upozornil Nagelsmann.

Jeho tým v dalším kole narazí 5. července ve Stuttgartu buď na Španělsko, nebo překvapení Eura Gruzii, jejichž souboj je na programu dnes od 21:00.

Podíl.
Exit mobile version