Komerční prezentace Aktual.: 19.09.2024 12:33

Singapur – O víkendu se uskuteční Velká cena Singapuru vozů formule 1, která může ještě více zamotat boj o titul. Lídr šampionátu a úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, který čeká už sedm závodů na vítězství, bude hájit náskok už jen 59 bodů před Britem Landem Norrisem z McLarenu. Ten se pokusí, stejně jako ostatní, Verstappenovo vedení znovu snížit a dostat ho před závěrečnou částí sezony pod větší tlak.

Verstappen, jenž oslaví na konci září 27. narozeniny, noční Grand Prix na okruhu Marina Bay ještě nikdy nevyhrál. Vloni tam skončil pátý a byl to jediný podnik v sezoně, který tým Red Bull v rekordní sezoně neovládl. Nizozemský jezdec se pokusí uspět poté, co dojel před týdnem v Baku po nevýrazném výkonu pátý. Na vítězství čeká už skoro tři měsíce.

„Poučili jsme se, co jsme udělali minulý týden v Baku špatně a můžeme teď vyzkoušet pár věcí jinak,“ řekl Verstappen. „Marina Bay je skvělý okruh, ale čekáme, že to tady bude trochu větší výzva. Víme, co můžeme udělat líp a pokusíme se vylepšit naše nastavení. Pokračujeme v boji o titul. Vyhráváme i prohráváme jako tým a pokusíme se vrátit silnější,“ doplnil.

Co napravovat má také jeho týmový kolega Sergio Pérez. Mexičan poslední závod v Ázerbájdžánu nedokončil poté, co necelé dvě kola před koncem havaroval s Carlosem Sainzem z Ferrari. Red Bull přišel po závodě o vedení v Poháru konstruktérů, v čele ho vystřídal McLaren. Ten nyní vede o 20 bodů a může získat v hodnocení stájí první titul od roku 1998.

Pomohlo mu nejen vítězství Australana Oscara Piastriho, ale i čtvrté místo Norrise, který přitom startoval z 15. příčky. Přestože Verstappenův náskok snížil před týdnem jen o tři body, jeho vůz je nyní rychlejší než Nizozemcův. Rodák z Bristolu tak může pokračovat ve stíhací jízdě v boji o titul. Do konce sezony zbývá sedm závodů.

„Lando získal hezké body, ale v dalších závodech je potřebuje zdvojnásobit, aby měl šanci (Verstappena) chytit. Bude to náročný úkol, ale zkusíme to,“ uvedl šéf McLarenu Zak Brown.

Vedle Norrise a McLarenu cítí šanci také Ferrari s Charlesem Leclercem. Zatímco Monačan ztrácí po druhé příčce v Baku na Verstappena 78 bodů, italský tým zaostává za Red Bullem „jen“ o 31. Druhý jezdec Sainz, jenž obhajuje v Singapuru loňský triumf, absolvuje v Marina Bay jubilejní 200. start v F1.

„V Marina Bay je významná už kvalifikace a my jsme na ni dobře připraveni. Jsem si jistý, že můžeme dát všem soupeřům zabrat,“ podotkl šéf týmu Fredérick Vasseur.

Program Velké ceny Singapuru začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím se pojede v 15:00 SELČ kvalifikace a závod odstartuje v neděli o hodinu dříve.

Podíl.
Exit mobile version