V ruské armádě roste počet případů poprav ukrajinských válečných zajatců. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) ruští velitelé popravy „schvalují, podporují nebo přímo nařizují“.




0:56

Třeba tyto záběry zajatých ukrajinských vojáků v Kursku Rusové zveřejnili v půlce srpna | Video: Reuters

Už od zahájení invaze Ruska na Ukrajinu v roce 2022 používají obě strany zajatce jako vyjednávací nástroje. Obě země si čas od času vyměňují i velké skupiny vězněných vojáků. Naposledy v pátek došlo k výměně 95 Rusů za 95 Ukrajinců.

Ruští vojáci ale podle řady důkazů válečné zajatce rovnou na frontě popravují. To potvrdil Jurij Bilousov, který vede oddělení pro stíhání válečných zločinů ukrajinského státního zastupitelství. Podle něj existují důkazy, že v letošním roce došlo k 80 procentům ruských poprav ukrajinských válečných zajatců přímo na bojišti.

Ukrajinský projekt Deep State, který je pokládaný za blízký ukrajinské armádě a který monitoruje pohyby ruských vojsk, na základě zpravodajství z otevřených zdrojů 13. října informoval o tom, že ukrajinští operátoři dronů u vesnice Zelenyj Šljach v Kurské oblasi nečekaně narazili na ruské síly a vzdali se, když se dostali pod ruskou palbu.

Zveřejněné fotografie z místa ukazují, že zajatci byli odzbrojeni, seřazeni, svlečeni a zastřeleni, což ukrajinský ombudsman pro lidská práva Dmytro Lubinec odsoudil jako závažné porušení Ženevských úmluv. „Důvodem nárůstu poprav ukrajinských válečných zajatců je snaha více zastrašit Ukrajinu a zmařit ukrajinskou mobilizaci,“ vysvětlil ukrajinský vojenský veterán a geopolitický analytik Viktor Kovalenko.

Rusové navíc popravy vojáků natáčí a sdílí na internetu. „Brutální popravy natočené a sdílené na sociálních sítích mají za cíl zastrašit potenciální ukrajinské rekruty a jejich rodiny, aby se vyhnuli odvodu,“ doplnil Kovalenko.

Vojenský analytik Emil Kastehelmi z finské Black Bird Group, která taktéž využívá zpravodajství z otevřených zdrojů, uvedl, že ruské síly se nyní „otevřeněji vyjadřují“ k válečným zločinům. Taková situace nastala třeba v Chersonu, kdy několik kamer zachytilo, jak ruské drony zasáhly civilisty.

„Je možné, že existuje nějaká institucionální pobídka, která takové akce podporuje, nebo se Rusové s postupující válkou prostě méně obávají a nechtějí se válečnými zajatci dál zabývat,“ řekl Kastehelmi týdeníku Newsweek.

„Rusové také věří, že je nikdo nebude pronásledovat, a zároveň i mnoho ruských civilistů tyto akce neodsuzuje, takže jsou podle nich společensky i právně přijatelné, což snižuje práh pro páchání válečných zločinů,“ doplnil.

Ruské telegramové kanály s velkou sledovaností, jejichž vazby na Kreml jim dodávají podporu, popravy ukrajinských válečných zajatců nejen ospravedlňovaly, ale i oslavovaly. Institut pro studium války uvedl, že chvála poprav „posiluje kulturní normu ospravedlňování a oslavování válečných zločinů v rámci širší ruské ultranacionalistické komunity“.

Podle vedoucího politického pracovníka Evropské rady pro zahraniční vztahy Gustava Gressela brutalita každopádně nesleduje žádný vojenský cíl a ukazuje „nedostatek disciplíny a profesionality ruských ozbrojených sil a radikalizaci, kterou v této válce prošla nejen ruská armáda, ale i ruská společnost“.

Podle ukrajinské generální prokuratury je od začátku invaze zmapováno minimálně 102 případů poprav ukrajinských válečných zajatců Rusy. Spolupracovnice amerického Centra pro analýzu evropské politiky Elina Beketová uvedla, že nejde o ojedinělé případy, ale o „promyšlenou“ politiku. 

Podle ní generální prokurátor odhalil, jak je na jednom ze zvukových záznamů slyšet ruský důstojník, který dává svým jednotkám pokyn, aby nebrali žádné zajatce. „Mohlo by jít také o psychologickou operaci ruských sil, jejímž cílem je demoralizovat ukrajinské vojáky a vyvolat paniku a strach mezi nimi i v ukrajinské společnosti,“ řekla Newsweeku.

„Ruské vojenské síly navíc využívají ukrajinské válečné zajatce jako lidské štíty, aby zabránily útokům dronů,“ doplnila s odkazem na svědectví ruského válečného zajatce, o němž informoval ukrajinský server Slidstvo-Info.

Rusové šponují jaderné hrozby. Analytik popsal moment, kdy bychom měli znervóznět (celý článek s videem zde)

Spotlight Aktuálně.cz – Michal Smetana | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version