Aktual.: 3.10.2024 06:57

Praha – Rusko nedokáže dosáhnout svých taktických cílů na ukrajinském území, Ukrajina cítí, že ho může na bojišti porazit. V rozhovoru to ČTK řekl nový ukrajinský velvyslanec v Praze Vasyl Zvaryč. Operace v ruské Kurské oblasti, kam ukrajinská armáda na začátku srpna pronikla, podle něj pokračuje docela úspěšně.

„Situace na bojišti je skutečně složitá, ale naši odvážní vojáci odrážejí pokračující ruské útoky. Frontová linie je víceméně stabilní. Ale co je důležité, vidíme, že Rusko nedokáže dosáhnout svých taktických cílů na ukrajinském území. Cítíme, že je můžeme porazit na bojišti,“ řekl velvyslanec. Ukrajina k tomu potřebuje více munice, zbraní, politické podpory i více rozhodných a odvážných kroků od mezinárodních partnerů, míní.

Na operaci v Kurské oblasti se podle velvyslance, který předtím působil ve Varšavě, dá prokázat rozdíl v přístupu Ukrajinců k ruským civilistům a Rusů k ukrajinským občanům. Operace podle Zvaryče odhalila v plné nahotě, že ruský prezident Vladimir Putin se nezajímá ani o ruské občany ve své zemi, natož o Ukrajince na dočasně okupovaných územích. Ofenziva podle něj bude pokračovat do té doby, než donutí Putina ukončit válku a zaručit, že Ukrajině se navrátí území v mezinárodně uznaných hranicích.

„Pro Putina to není válka o území. Chce vládnout světu, prosadit svůj imperialistický přístup. Cílem ruské agrese je absorpce celé Ukrajiny, odstranění celého ukrajinského národa jakožto národa, který chce žít svobodně a samostatně rozhodovat o svém rozvoji,“ řekl velvyslanec. „Putin chce dominovat světu na základě svého starého principu z KGB ‚rozděl a panuj‘,“ podotkl. Ruský vládce se podle něj domnívá, že současná bezpečnostní architektura je pro něj nebezpečná. „Takže ji chce změnit, aby nebyla založena na vládě práva, principech, demokratických hodnotách, ale na principech vlády moci bez respektu k jakýmkoli státním hranicím,“ míní Zvaryč.

V tomto ohledu je podle ambasadora nutné být velmi obezřetný v debatách o možnosti, že se Putin zastaví, když si ponechá část ukrajinského území. Historické zkušenosti – ať už se to týká Gruzie, či anexe Krymu v roce 2014 – podle Zvaryče hovoří jinak. „A když se tehdy svět poměrně zdráhal reagovat, pokračoval v okupaci Doněckého a Luhanského regionu. Od roku 2014 jsme měli více než 200 kol vyjednávání s Putinem v rámci minského procesu. A co se stalo? Rozsáhlá válka proti Ukrajině. Nezastaví se, dokud ho nezastaví naše jednota a síla,“ míní Zvaryč.

Už po Putinových krocích v Gruzii, konkrétně v Jižní Osetii a Abcházii v roce 2008, měl podle velvyslance svět reagovat odvážněji. „Pokud jde o lidské životy, mezinárodní právo, Chartu OSN, musíme být dostatečně rezolutní a tvořit tlak na agresora do takové míry, že se stáhne,“ uvedl. Zároveň je podle něj nutné ruského prezidenta potrestat za jeho zločiny proti lidskosti.

Ukrajinci podle velvyslance zároveň nedovolí Putinovi, aby je vystrašil. I v časech války se snaží žít v rámci možností normálně, ačkoli na všechny části země podle Zvaryče dopadají rakety a útočí drony. „Musíme být opatrní, ale musíme žít dál. A to je to, co cítíte, když jste v Kyjevě. Restaurace, továrny, podniky, banky fungují. Je to jeden z projevů naší odolnosti proti Putinově agresivní válce,“ dodal.

 

Podíl.