Aktualizace: 24.06.2024 18:06

New York/Boston – Velké americké nahrávací společnosti Sony Music, Universal Music Group (UMG) a Warner Records podaly žalobu na firmy Suno a Udio, jejichž internetové aplikace uživatelům umožňují generovat hudbu pomocí umělé inteligence (AI). Podle nahrávacích společností se platformy dopouštějí porušování autorských práv v masovém měřítku. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty.

Jde o vůbec první žalobu proti AI platformám v hudebním odvětví. Podle hudebních vydavatelství obě firmy bez souhlasu zkopírovaly velké množství autorsky chráněné hudby, na které následně trénovaly své systémy, jejichž cílem je podle žalob podaných ve státech New York a Massachusetts hudbě tvořené skutečnými lidmi „přímo konkurovat, zlevňovat (ji) a nakonec (ji) zastínit“.

Nahrávací společnosti tvrdí, že společnosti se „záměrně vyhýbají“ zveřejnění informací o zdrojích, které použily na trénování své technologie a že by tím „připustily úmyslné porušování autorských práv v téměř nepředstavitelném rozsahu“.

Aplikace Suno je široké veřejnosti přístupná od 20. prosince loňského roku. Pomocí příkazů (promptů) na ní uživatel může zhudebnit svůj vlastní text v kterémkoliv žánru, případně si může prostřednictvím AI nechat vygenerovat i samotný text. V červnu firma oznámila, že se jí od investorů podařilo vybrat 125 milionů dolarů (2,9 miliardy korun). Uživatele, kterým se podaří vygenerovat nejúspěšnější skladby, platforma odměňuje až 10.000 dolary.

Ed Newton-Rex, který vyvíjí vlastní neziskový AI generátor hudby trénovaný na licencovaných skladbách, v březnu pro magazín napsal, že Suno pravděpodobně na trénování svého modelu bez souhlasu využívá autorsky chráněný obsah.

Dosud se soudní spory s firmami zaměřeným na vývoj AI soustředily zejména na textový obsah. Skupina 17 amerických spisovatelů se loni přidala k žalobě Sdružení autorů (Authors Guild) na OpenAI, firmu provozující jazykový model ChatGPT. Autoři tvrdí, že společnost nelegálně využila jejich dílo, když jejich texty bez souhlasu použila jako trénovací data pro svůj model.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.