Komerční prezentace Aktualizace: 4.07.2024 13:50

Velehrad (Uherskohradišťsko) – Velehrad na Uherskohradišťsku dnes ožívá cyrilometodějskými slavnostmi, začínají dvoudenní Dny lidí dobré vůle. Přicházejí první poutníci, přijíždějí návštěvníci, také ti, kteří chystají stánky, kolotoče či program, řekl dnes ČTK starosta obce Aleš Mergental (nez.). V prostoru před bazilikou zkouší program hudebníci, kteří dnes večer vystoupí na benefičním koncertu Večer lidí dobré vůle.

„Je krásné, že Velehrad opět ožívá poutí a Dny lidí dobré vůle,“ uvedl starosta. Organizace akce, která tradičně přiláká několik desítek tisíc lidí, je podle něj náročná, spolupracuje na ní množství organizací i lidí. „Chceme vytvořit zázemí pro všechny, kteří chtějí zažít Velehrad a zažít jeho sílu v setkání a posílení, které je cenné, a ten, kdo ho hledá, ho tady může určitě najít,“ uvedl Mergental.

Do Velehradu posílají také kraje své krojované zástupce. „Letos je vyslalo devět krajů, poprvé také Praha,“ uvedl Mergental. Krojovaní se zúčastní také dnešní Modlitby za vlast, Večera lidí dobré vůle i páteční slavnostní bohoslužby.

Návštěvníci Velehradu mohou využít zdarma stanové městečko. Registrace byly ve středu plné, kapacita je 200 stanů, podle starosty se však místo pro další návštěvníky najde. K dispozici je také úschovna kol, loni jich tam bylo přes 500. Slavnosti omezí dopravu ve Velehradu a okolí. Do obce budou moci od dnešních 14:00 kromě místních obyvatel a hostů vjet jen řidiči s povolenkami pořadatelů. Pro návštěvníky je připraveno provizorní parkoviště na obchvatu Starého Města, odkud budou kyvadlově jezdit autobusy. Parkoviště bude v provozu do pátečních 17:00.

Mergental dnes v poledne také s olomouckým arcibiskupem Josefem Nuzíkem, velehradským farářem Josefem Čunkem a zástupci Arcibiskupských lesů a statků i okolních obcí zasadili ve velehradském háji lípu. „Připomíná to, že velehradská cisterciácká krajina spolu s dalšími 16 krajinami v rámci několika zemí Evropy dostala od Evropské komise označení evropské dědictví,“ uvedl Mergental. Krajinu začali před 800 lety obhospodařovat cisterciáci. „Dlouhodobě dokázali hospodařit tak, že dnes můžeme na to navazovat,“ uvedl Mergental. Vznikla také naučná stezka, na které se návštěvníci dozvědí o historii cisterciáků, jak pečovali o les a krajinu a jak se o ně pečuje dnes. Pomocí QR kódu si návštěvníci mohou stáhnout zvuk s příběhem mnicha Fortunata, který v klášteře žil, a současného lesníka Viktora.

Podíl.
Exit mobile version