Aktualizace: 24.05.2024 21:49

Tel Aviv – Izrael podle společného prohlášení jeho ministerstva zahraničí a Národní bezpečnostní rady neprováděl a nebude v Rafáhu provádět vojenské operace, které by mohly vést ke zničení palestinské populace, celkově, nebo zčásti, píše server The Times of Israel (ToI). Tel Aviv tak reagoval na dnešní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora v Haagu (ICJ), podle něhož má Izrael mimo jiné zastavit ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, především aby předešel dalšímu umírání a utrpení palestinských civilistů.

„Po hrozivém teroristickém útoku (7. října) Izrael zahájil spravedlivou obrannou válku s cílem zlikvidovat teroristickou organizaci Hamás a osvobodit své rukojmí. Činí tak v souladu s právem na obranu svého území a občanů a při dodržování mezinárodního práva a svých morálních hodnot,“ stojí v prohlášení.

Kromě zastavení vojenské ofenzivy v Rafáhu nařídil soud v Haagu Izraeli zajistit neomezený přístup humanitární pomoci a umožnit do Pásma Gazy vstoupit a pracovat vyšetřovacím týmům, které by z pověření orgánů OSN sbíraly možné důkazy ohledně údajného páchání genocidy na Palestincích, z něhož Izrael viní Jihoafrická republika a Izrael to odmítá. Dnešní rozhodnutí soudu v širším případu o údajné genocidě označil Izrael za „chybné, nehorázné a odporné“.

„Izrael bude pokračovat ve svých snahách vpouštět humanitární pomoc do Pásma Gazy a v souladu s právem omezovat, jak jen to bude možné, škodu na civilním obyvatelstvu v Pásmu Gazy,“ pokračuje dále prohlášení vysokých izraelských úřadů.

Soudní panel ICJ své dnešní rozhodnutí opíral mimo jiné o údaje úřadů OSN, podle nichž mají boje v Pásmu Gazy devastující dopady na tamní život – k začátku května bylo poničeno 370.000 bytů či domů, z toho 79.000 úplně, objem ekonomiky poklesl o 81 procent a zranění utrpělo nebo zahynulo pět procent veškeré tamní populace. Podle údajů palestinských zdravotnických úřadů ovládaných Hamásem v průměru v Pásmu Gazy zemře 155 lidí denně následkem bojů, a to včetně bojovníků islamistických organizací, s nimiž Izrael vede válku, ačkoliv civilisté tvoří většinu obětí.

Rafáh na jihu Pásma Gazy se ohniskem bojů stává až v posledních týdnech. Město, v němž se ještě v dubnu podle odhadů OSN ukrývalo kolem 1,4 milionu lidí, nyní asi 800.000 z nich opustilo. Byli nuceni se přemístit do vyznačených oblastí severním směrem. Podle OSN však není jisté, že tam budou moci žít v uspokojivých podmínkách s přístupem k základním potřebám – i to ve svém rozhodnutí podle předsedy ICJ Navafa Saláma bral soud v Haagu v potaz.

Izrael ofenzivu do Pásma Gazy zahájil loni v říjnu po teroristických útocích Hamásu, při nichž radikálové zabili na 1200 lidí a dalších 250 unesli na palestinské území; tam jich podle údajů deníku Haarec stále přebývá 128, z nichž 39 je podle dostupných informací po smrti.

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc, který byl před válkou jedním z lídrů opozice, v reakci na nařízení haagského soudu uvedl, že Izrael musí ve válce pokračovat.

„Izrael zahájil spravedlivé a nezbytné válečné tažení poté, co brutální teroristická organizace zmasakrovala naše občany, znásilnila naše ženy, unesla naše děti a odpálila rakety na centra našich měst,“ uvedl Ganc v prohlášení. Ministr trvá na tom, že židovský stát je „povinen pokračovat v boji za návrat svých rukojmích a zajištění bezpečnosti svých občanů, a to kdykoli a kdekoli – včetně Rafáhu“.

Kancelář ministra současně oznámila, že Ganc po rozhodnutí soudu telefonicky hovořil s americkým ministrem zahraničí Anthonym Blinkenem. Ganc v rozhovoru ocenil podporu, kterou USA poskytují Izraeli a jeho úsilí bránit svou existenci, zatímco šéf americké diplomacie zdůraznil, že je zapotřebí zlepšit humanitární situaci v Gaze.

Spojené státy jsou hlavním zahraničním partnerem Izraele, který rovněž disponuje právem veta v Radě bezpečnosti OSN. Na tu se podle dnešního prohlášení hodlá obrátit JAR ve věci vymáhání rozhodnutí ICJ, jehož rozhodnutí jsou finální a závazná, neopírají se však o žádné vymáhací pravomoci samotného soudu.

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu nařídil Izraeli zastavit ofenzivu v Rafáhu

Haag – Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu nařídil Izraeli zastavit vojenskou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a otevřít hraniční přechod Rafáh pro neomezený přísun humanitární pomoci. Izrael má také umožnit do Pásma Gazy přístup vyšetřovacímu týmu, který by se zabýval sběrem důkazů v případu údajného páchání genocidy na Palestincích. Podnět k haagskému tribunálu podala Jihoafrická republika, která židovský stát u ICJ už od prosince viní právě z genocidy. Rozhodnutí ICJ jsou konečná a závazná, soud však nemá žádné vynucovací prostředky a jeho rozhodnutí státy již v minulosti ignorovaly, podotýká agentura Reuters. Rozsudek dnes kromě JAR uvítala palestinská samospráva i radikální islamistické hnutí Hamás, s nímž Izrael v Pásmu Gazy válčí.

„Izrael musí okamžitě zastavit ofenzivu v Rafáhu, stejně jako každou jinou akci v (oblasti) Rafáhu, která by palestinské skupině v Pásmu Gazy přivodila takové životní podmínky, jež by mohly způsobit fyzické zničení, úplné či částečné,“ pronesl předseda ICJ Navaf Salám. Verdikt podpořilo 13 soudců z 15členného panelu soudců z celého světa – proti hlasovali zástupci Ugandy a samotného Izraele.

Čtyři z 15 soudců nicméně tvrdí, že tato klíčová klauzule nevyžaduje, aby Izrael okamžitě zastavil veškeré vojenské operace v Rafáhu, ale právě pouze ty, které by palestinskému obyvatelstvu mohly způsobit „úplné či částečné“ fyzické zničení. Bývalý předseda izraelského nejvyššího soudu Aharon Barak, který v panelu zasedá dočasně pouze ve věci stížnosti Jihoafrické republiky, ve svém odlišném stanovisku píše, že rozhodnutí většiny „vyžaduje, aby Izrael zastavil svou vojenskou ofenzivu v Rafáhu pouze v rozsahu nezbytném pro splnění závazků Izraele podle úmluvy o genocidě“. Z toho důvodu podle něj rozhodnutí soudu nebrání Izraeli provádět v Rafáhu vojenské operace v takovém rozsahu, dokud dodržuje své závazky vyplývající z této úmluvy.

S touto interpretací verdiktu souhlasí vedle zástupkyně Ugandy také soudci z Německa a Rumunska, kteří přitom hlasovali pro přijetí rozhodnutí. Podle očekávání se o ni opřel také Izrael, který v reakci na nařízení soudu uvedl, že oblasti v Rafáhu „neprováděl a nebude“ provádět vojenské akce, které by mohly vést k úplnému či částečnému zničení palestinské civilní populace. Rozhodnutí soudu současně označil za „chybné, nehorázné a odporné“.

Izrael svoji ofenzivu v Rafáhu hájí nutností zlikvidovat poslední prapory Hamásu, který na jeho území loni spáchal krvavé teroristické útoky. Izraelská vláda včetně premiéra Benjamina Netanjahua v minulosti opakovaně prohlásila, že v naplnění tohoto cíle jí nezabrání „žádná síla na světě“.

Jihoafrické ministerstvo zahraničí dnešní rozsudek ICJ označilo za průlomový. „Nařízení je závazné a Izrael se mu musí podřídit,“ uvedla podle Reuters Jihoafrická republika a dodala, že ohledně vymáhání rozsudku se obrátí na Radu bezpečnosti OSN. Ta může „vydat doporučení nebo rozhodnout o opatřeních“, pokud se nějaká země rozsudkem ICJ neřídí a jiná strana radu požádá, aby se do věci vložila. Obdobně se vyjádřil i ministr zahraničí Jordánska Ajmán Safádí, RB OSN podle něj musí převzít odpovědnost „skoncovat s beztrestností Izraele a dvojími standardy při uplatňování mezinárodního práva“. Stálým členem RB OSN s právem veta jsou rovněž Spojené státy, největší partner Izraele na mezinárodní scéně. Prezident JAR Cyril Ramaphosa podle Reuters rozsudek rovněž uvítal, vyjádřil však obavu, že se RB OSN „dosud nedaří omezit lidské utrpení v Gaze“.

V Rafáhu se ke konci dubna ukrývalo asi 1,4 milionu Palestinců, z toho kolem 800.000 z města podle odhadů OSN odešlo v posledních týdnech poté, co izraelská armáda vydala evakuační příkazy a Rafáh se stal dalším ohniskem bojů v Pásmu Gazy. Panel soudců ICJ však podle Saláma „není přesvědčený“, že by infrastruktura a humanitární podmínky Palestinců vysídlených z Rafáhu do severněji položených oblastí v Gaze byly dostačující a nepředstavovaly další riziko jejich újmy.

Palestinská samospráva se sídlem na Západním břehu Jordánu dnes rozhodnutí ICJ podle Reuters uvítala – představuje podle ní mezinárodní shodu na tom, že Izrael by měl válku v Pásmu Gazy ukončit.

Předseda ICJ Salám se ve čtení rozsudku několikrát odvolal na předchozí rozhodnutí tribunálu z letošního ledna a března, která vyzývala Izrael, aby se vyvaroval genocidních akcí vůči Palestincům a neomezoval přísun potřebné humanitární pomoci. Izrael obvinění z páchání genocidy odmítá a soud ve věci zatím nerozhodl, zamítl však izraelskou žádost, aby věc zcela smetl ze stolu. Dnešní rozhodnutí ICJ uvítal rovněž Hamás, který podle Reuters dodal, že bude eventuálně spolupracovat s vyšetřovacími týmy OSN, které by se do Gazy podle rozsudku měly dostat.

Izrael vojenské operace v Gaze zahájil po přeshraničních útocích Hamásu loni v říjnu, při nichž bojovníci zabili téměř 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území. Podle aktuální bilance ministerstva zdravotnictví ovládaného Hamásem přišlo při následné izraelské ofenzivě o život nejméně 35.857 Palestinců a 80.293 jich bylo zraněno.

Dnešní situace v Pásmu Gazy je podle soudců ICJ „katastrofická“ a horší než v lednu, kdy se tribunál ve věci vyjádřil poprvé, a soud proto dal za pravdu podnětu JAR, podle něhož si případ žádal další přezkoumání poté, co Izrael zahájil své operace v Rafáhu. Vysoký představitel izraelského ministerstva spravedlnosti Noam Gilard JAR před ICJ obvinil, že má „postranní motivy“, když izraelské stažení z Rafáhu žádá – Jihoafrická republika podle něj chce zajistit „vojenskou výhodu pro svého spojence Hamás, jehož porážku si nepřeje“, píše Al-Džazíra. Izraelská diplomacie už v lednu označila JAR za „právní křídlo“ Hamásu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.