Aktual.: 16.10.2024 13:01

Žďár nad Sázavou – Ve Žďáru nad Sázavou bude městská knihovna Matěje Josefa Sychry po rekonstrukci vnitřních prostor znovu otevřená od 31. října. Obnovené byly prostory oddělení pro dospělé i pro děti, vstup do budovy je bezbariérový. Knihovna má efektivnější vytápění a úspornější svítidla. Na práce za 29 milionů korun dostalo město 24 milionů z evropského dotačního programu IROP. Novinářům to dnes řekl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

Knihovna je na Havlíčkově náměstí, je to budova z roku 1987. Nyní prodělala výraznou změnu, uvedl starosta. „Myslím si, že to je důležité, protože knihovna je klíčová instituce ve městě z hlediska vzdělanosti a hlavně komunitního života,“ řekl Mrkos. Dodal, že se budoucna počítá s tím, že na střeše knihovny budou fotovoltaické panely.

Interiéry knihovny jsou celkově modernizované a prosvětlené, je tam nový nábytek a počítače. Knihy bude možné dohledávat pomocí dotykových obrazovek. Další vylepšení technologií ještě knihovna připravuje, uvedla její ředitelka Martina Sedláková. V plánu má řadu programů a akcí pro děti i dospělé. První bude dvoudenní festival Sychravo 8. a 9. listopadu. Kromě představení zajímavých knih, tvořivé dílny či hraní deskových a jiných her se návštěvníci například doví i o zajímavých osobnostech spojených s městem.

Kvůli přípravám rekonstrukce byla žďárská knihovna letos v lednu zavřená a od února fungovala v omezeném režimu tři dny v týdnu. Zhruba polovina z celkových 125.000 svazků byla uložená v externím skladu. Čtenáři si mohli knihy objednat, pro jejich vyzvednutí a vracení mohli využít i venkovní boxy. Tento měsíc je v knihovně kvůli stěhování znovu zavřeno. Obnovené prostory lidé poprvé uvidí 30. října, slavnost začne dvě hodiny po poledni.

 

Podíl.