Aktualizace: 26.07.2024 15:26

Paříž – V sobotu v Paříži odstartují olympijské soutěže ve vodním slalomu, v němž má česká výprava tradičně medailové vyhlídky. Zlato z Tokia bude obhajovat Jiří Prskavec a stříbro Lukáš Rohan. V týmu je doplňují tři slalomářky: debutovat budou Gabriela Satková a Antonie Galušková, účast z minulé olympiády si zopakuje Tereza Fišerová, která bude u premiéry kayakcrossu pod pěti kruhy.

Jednatřicetiletý Prskavec má i bronz z roku 2016 z Ria de Janeiro a svou roli favorita bere s nadhledem. „Myslím, že kdybych nevyhrál v Tokiu, beru to úplně stejně jako tam. Bylo by to něco, co ještě nemám. Ale zatím musím říct, že to vnímám jinak. Ne, že bych nebyl nervózní, ale nejsem tak moc. Jsem v dobré formě, ale tehdy jsem měl rok a půl hlavu na jeden závod, to teď nemám,“ řekl novinářům Prskavec.

Představí se vedle kajaku i v kayakcrossu. V něm nemá Česko místo pro specialistu, reprezentovat v nové disciplíně budou kajakář Prskavec a kanoista Rohan. Prskavec už v kayakcrossu závodit nechtěl, ale v Paříži to pro něj bude zpestření po hlavní disciplíně. Před ní si bude hlídat váhu.

„Jestli jsem se někde fakt dobře najedl, tak v olympijské vesnici. Tam je fakt těžké, abyste si dali jen to, co potřebujete, a šli pryč, zvlášť před závodem. Protože z mého pohledu je trať v Paříži pomalá a musíte být hodně lehký, aby vám to klouzalo, a každé kilo navíc je znát. Je důležité to udržet do závodu a po něm pořádně papat, abych byl ready na kros,“ prohlásil Prskavec.

Pro Rohana jsou olympijské hry hlavní motivací, proč u slalomu zůstává. „Zažít tu olympiádu vcelku se vším, co k ní patří, pro mě byl velký sen. Pro to jsem se snažil dělat poslední rok všechno. Ne že bych byl tak dobrý a získával tolik medailí, to vůbec ne, spíš naopak. Ale dostal jsem se do takové fáze, že moje hlavní motivace je ta olympiáda. Když ji člověk zažije, tak je to to nejvíc, co jde v našem sportu dokázat. Byl to velký hnací motor pro mě,“ uvedl Rohan.

Kanoistka Satková se naladila na vystoupení pod pěti kruhy na začátku července triumfem mistryně světa do 23 let v Liptovském Mikuláši. „Já si troufám říct, že tyhle závody mi daly přesně to, co jsem potřebovala. Povedla se mi finálová jízda a zároveň kvalifikační nebyla moc dobrá, takže jsem si vyzkoušela tak nějak všechno. Odvážím si spoustu cenných lekcí a snad mi to pomůže v přípravě na olympiádu,“ uvedla tehdy Satková.

Kajakářka Galušková je také natěšená na první vystoupení. „Francie vodním slalomem žije, bude to obrovské. Chtěla bych převést jízdu, za kterou bych na sebe byla pyšná. Ale bavila jsem se o tom s Vávrou Hradilkem (držitelem stříbrné medaile z olympiády 2012 v Londýně). Říkal, že olympiáda je něco úplně jiného. Můžu si myslet, že jsem připravená, ale pak zjistím, že ne,“ uvedla Galušková.

Fišerová nejdříve prožila na Světovém poháru v Praze nominační zklamání v kayakcrossu, když se zdálo, že jí místo zajistila vítězná Tereza Kneblová, ale kvůli chybnému projetí branky ji rozhodčí nakonec zařadili na čtvrtou pozici. Nakonec ale v Paříži závodit bude. „Těším se hlavně na tu atmosféru, která v Tokiu trochu chyběla,“ uvedla Fišerová. V Japonsku při svém olympijském debutu obsadila šesté místo mezi kanoistkami.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.