Aktualizace: 6.03.2024 17:30

Varšava – Několik polských policistů utrpělo zranění při střetech s demonstrujícími zemědělci poblíž sídla parlamentu ve Varšavě, tucet lidí byl zadržen, uvedla podle polských médií varšavská policie. Polští farmáři dnes demonstrovali v hlavním městě proti klimatické politice Evropské unie a proti dovozu lacinějších zemědělských produktů z Ukrajiny. Protestující podle médií zapálili pneumatiky, vlajky EU i rakev s nápisem Rolník. Střety s policií začaly už před úřadem premiéra, následovaly potyčky před Sejmem, sídlem dolní komory parlamentu. Dnešní protest podle agentury AP provázely dosud největší násilnosti.

„Všechny incidenty byly nahrány a budou podrobeny analýze. V případě porušení zákona budou vyvozeny důsledky,“ uvedla policie podle televize TVN 24. Demonstranti po policistech házeli dělobuchy a dlažební kostky, policie podle serveru Onet odpověděla slzným plynem. Dříve zemědělci před úřadem vlády zapalovali světlice, hořely pneumatiky a také rakev jako symbol úpadku polského zemědělství.

Náměstek ministra zemědělství Michal Kolodziejczak prohlásil, že nevěří, že by nepokoje před Sejmem vyvolali „skuteční, normální rolníci“, a zdůraznil že je nezbytné izolovat „provokatéry a výtržníky“.

Eurokomisař odpovědný za zemědělství Janusz Wojciechowski dnes podle rádia RMF FM uvedl, že Evropská komise má příští týden představit své návrhy, kterými vyjde vstříc požadavkům protestujících farmářů a které zmírní některá ustanovení Zelené dohody.

Stanice TVN24 poznamenala, že nespokojení farmáři dnes chtěli vjet do hlavního města s traktory, ale nedostali souhlas radnice Její rozhodnutí podpořily i soudy. Rolníci s traktory nicméně zablokovali dálnici vedoucí do metropole. K protestu se přidali také horníci, lesníci, myslivci a další odboráři.

Protestující požadují odstoupit od unijní Zelené dohody a také uzavřít hranice před dovozem zemědělské produkce z Ukrajiny, který vnímají jako ohrožení svého živobytí. EU po začátku ruské invaze na Ukrajinu zrušila kvóty a cla na dovoz ukrajinských zemědělských produktů, čímž rozhněvala farmáře z Polska, Maďarska a Slovenska, podle kterých produkce z Ukrajiny sráží ceny na trhu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno řekl, že Ukrajina v posledních měsících neprodává své obilí na polském trhu, ukrajinské obilí je přepravováno přes Polsko pouze v tranzitu. Přes hranici s Polskem podle něj prochází pouze pět procent vývozu zemědělských produktů.

Protesty zvyšují tlak na proevropskou vládu premiéra Donalda Tuska, která se snaží podporovat Ukrajinu. Tusk se snažil vyhovět rolníkům a označil jejich hněv za oprávněný. Uvedl že se chystá navrhnout změny v Zelené dohodě. Upozornil, že problémy na unijním trhu způsobuje i dovoz zemědělských produktů z Ruska a Běloruska. Polští zákonodárci se podle listu Rzeczpospolitu chystají vyzvat EU, aby tento dovoz zakázala.

Na demonstracích se objevila i protiukrajinská hesla. Polské úřady se domnívají, že se Rusko snaží vrazit klín mezi Varšavu a Kyjev.

Zemědělství, lesnictví a rybolov vytvářejí podle Světové banky méně než tři procenta hrubého domácího produktu Polska, dodala AP.

Zemědělci protestují i v dalších evropských zemích, včetně České republiky. V Praze chtějí při dalším protestu ve čtvrtek upozornit na to, že vláda podle nich neřeší jejich problémy. Očekává se, že mohou přijet až tisíce zemědělců a s nimi stovky traktorů a další zemědělské techniky.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.