Komerční prezentace Aktualizace: 2.07.2024 17:32

Karlovy Vary – Světovou premiéru měl dnes v Karlových Varech norský snímek Až na věky. Film režisérky Liljy Ingolfsdottirové je dramatem o rozpadu manželství a hledání role ženy. Zařazen byl do hlavní soutěže festivalu. V Karlových Varech bude možné film vidět ještě na třech promítáních.

Film se točí kolem čtyřicetileté Marie, matky čtyř dětí, která se musí vyrovnat sama se sebou, když její manžel Sigmund řekne, že se chce rozvést. Tvůrčí tým jej označuje za „mezilidský film o rozchodu, ale také o příležitosti ženy k sebepoznání a růstu a o tom, jak se musí vypořádat s nevědomými a dysfunkčními vzorci v sobě samé“.

Zatímco Sigmund je neustále na cestách, Marie svou kariéru kloubí s péčí o děti a domácnost. Jako mnoho jiných vztahů i ten jejich začal zamilovaností a souzněním, léta manželského soužití však přinesla neshody. Je to nakonec Sigmund, kdo požádá o rozvod, a Marie je nucena čelit svým největším obavám. Na první pohled rozvodové drama je však debut scenáristky a režisérky Ingolfsdottirové něčím víc – mnohovrstevnatou charakterovou studií ženy, kterou krize přivede k sebepoznání. Film Až na věky nepřináší příběh o hledání pravé lásky, ale naopak svěžím způsobem zkoumá současné představy o romantických vztazích, rovnosti ve vztahu i síle ženství.

V hlavní soutěži karlovarského festivalu je tradičně 12 snímků. Letos má soutěž dva české zástupce, film Mord režiséra Adama Martince a snímek Světýlka, který režírovala Beata Parkanová.

pnp gcm

Podíl.
Exit mobile version