Komerční prezentace Aktualizace: 1.07.2024 20:42

Karlovy Vary – Další dva snímky z hlavní soutěže filmového festivalu se dnes představily v Karlových Varech – chorvatský film Oslava a německo-francouzský snímek Xoftex. Oba filmy měly na karlovarském festivalu světovou premiéru, oba uvedli jejich tvůrci.

Celovečerní debut chorvatského režiséra Bruna Ankoviče je situován do chorvatské vesnice mezi lety 1926 a 1945. Nekončící chudoba, opětovné změny státního zřízení a války zatemňují vidinu na lepší zítřky. Těžký život na vesnici zakusil i Mijo. Poté, co jeho nevinnou dětskou duši obtěžkal okolní svět, podlehl falešnému lesku pravicové ideologie. Stejnojmenná adaptace úspěšné knihy Damira Karakaše přináší nádherné scenerie venkovské krajiny, ale i svědectví o příčinách, které z nevinných lidí dělají snadnou kořist ideologických věrozvěstů.

Snímek německého režiséra Noaze Deshe Xoftex je podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha nejodvážnější snímek letošní hlavní soutěže. „Je to film částečně realistický, částečně nadreálný, plný velmi roztodivných surrealistických momentů, někdy hraných, někdy dokumentárních. Celé je to zajímavý mix, velmi strhující, ale zároveň velmi divácký. A na téma, které je dnes velmi palčivé,“ uvedl Och.

Xoftex je uprchlický tábor kdesi v Řecku, kde syrští a palestinští uprchlíci čekají na vytoužený azyl. Přestávky mezi jednáními s imigračním úřadem si Nasser a jeho přátelé krátí natáčením satirických skečů a přípravami na natáčení zombie hororu. Jenže realita tábora může horor připomínat sama o sobě. Napětí mezi jeho obyvateli stoupá. Útržky skutečnosti, humor i nepředstavitelné utrpení lidí, kteří riskují život, aby opustili vlastní zemi, se slévají do místy surrealistické podívané a film nechává diváka nahlédnout do života imigrantů neobvyklým způsobem.

Podíl.
Exit mobile version