Aktual.: 10.10.2024 11:16

Berlín – Ve světě hladoví 733 milionů lidí a jejich počet se v posledních letech nedaří snížit. Ve své výroční zprávě to dnes uvedla německá humanitární organizace Welthungerhilfe, která monitoruje hlad a podvýživu ve světě od roku 2000. Nejhorší situace je podle ní v afrických státech jižně od Sahary a v jižní Asii. Do svého indexu ale organizace zahrnula například i Slovensko a Maďarsko.

„Je nepřijatelné, že světové společenství nevyvíjí dostatečné úsilí, aby dostálo svému závazku ukončit hlad ve světě,“ uvedla předsedkyně humanitární organizace Marlehn Thiemeová. V agendě pro udržitelný rozvoj přijaté OSN v roce 2015 je závazek vymýtit extrémní chudobu a hlad do roku 2030.

Index světového hladu dělí 136 zemí světa do několika kategorií od nejnižší, kdy trpí hladem méně než 9,9 procenta obyvatel, po nejvyšší, kdy jich hladem trpí více než 50 procent. V nejvyšší kategorii žádná země světa v současnosti není. Velmi vážná situace, tedy druhý nejhorší stupeň, podle zprávy panuje v Čadu, Jižním Súdánu, Somálsku, Burundi, Jemenu a na Madagaskaru. Vážná situace je ve většina zemí Afriky jižně od Sahary a také v Indii, Pákistánu či Afghánistánu. Jedinou zemí na americkém kontinentě v této kategorii je Haiti, které řadu let sužují přírodní katastrofy i politická nestabilita. V kategorii nejnižší jsou ale i některé evropské země, včetně Slovenska či Maďarska a většiny zemí na Balkáně. Data z většiny zemí západní a střední Evropy včetně Česka organizace ve své zprávě neuvádí.

Podle organizace není ale vývoj indexu hladu ve světě jen pesimistický. V Mosambiku a Nepálu se podařilo od roku 2016 zlepšit situaci skoro o třetinu. Pokroky lze podle ní vidět i v Bangladéši, Mongolsku či Togu.

Letošní zpráva organizace Welthungerhilfe klade důraz i na souvislost potravinové bezpečnosti s nerovností mezi pohlavími. V některých oblastech jsou ženy hladem ohroženy skoro o 19 procent více než muži. Ženy a dívky také častěji trpí důsledky klimatické změny pro výživu. Odstranění nerovností mezi pohlavími je přitom podle organizace klíčem k odstranění hladu. „Vlády musí více investovat do zdraví, vzdělání a rozvoje venkova, aby odstranily nerovnosti a umožnily ženám lepší přístup ke zdrojům a rozhodování,“ uvedl Mathias Mogge, člen představenstva Welthungerhilfe.

 

Podíl.