Komerční prezentace Aktualizace: 30.06.2024 12:55

Paříž – Ve Francii se dnes koná první kolo předčasných parlamentních voleb. Možnost rozhodnout o novém složení Národního shromáždění, tedy dolní komory parlamentu, má asi 49 milionů oprávněných voličů. Očekává se vítězství opoziční nacionalistické strany Národní sdružení (RN). Nové složení parlamentu, a tedy i vlády, bude jasné až po kole druhém, naplánovaném na 7. července. Účast voličů byla v poledne vyšší než v minulých volbách, uvedlo ministerstvo vnitra.

Francii může v důsledku voleb čekat politické zemětřesení. To by mohlo připravit půdu k tomu, aby se za týden otevřela krajní pravici cesta k moci, poznamenala agentura AFP.

Volební místnosti budou otevřené do 18:00, ve velkých městech o dvě hodiny déle. Francouzi žijící v zahraničí už hlasovali elektronicky v průběhu týdne. První odhady výsledků prvního kola se očekávají bezprostředně po uzavření všech volebních místností, tedy po osmé večer.

Účast hlasujících u volebních uren proti předchozím volbám prudce vzrostla. V poledne odvolilo 25,9 procenta oprávněných voličů, zatímco v roce 2022 to bylo ve stejnou dobu 18,43 procenta, napsala AFP s odvoláním na ministerstvo vnitra. Při předchozích předčasných volbách, které se konaly v roce 1997, účast v poledne činila 22,74 procenta.

K hlasovacím urnám zatím dorazilo několik relativně známých politiků, například favorit předvolebních průzkumů Bardella, šéfka ekologů Marine Tondelierová či bývalý premiér Édouard Philippe. Ten jako šéf vlády působil za nynějšího prezidenta Emmanuela Macrona.

Největší šance na vítězství má RN, jehož dvěma hlavními osobnostmi jsou mladý charismatický šéf strany Jordan Bardella a zkušená prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Podle průzkumu deníku Les Échos je bude v prvním kole volit 37 procent Francouzů. Levicový blok Nouveau front populaire, ve kterém se před volbami sdružili socialisté, komunisté, zelení, strana Nepodrobená Francie (LFI) a další menší uskupení, může podle sondáže získat 28 procent hlasů. Vládnímu bloku průzkum předpovídá 20 procent.

Hlasuje se v 577 jednomandátových okrscích. Kandidát získává pětiletý mandát už v prvním kole, pokud obdrží více než 50 procent hlasů, které zároveň představují více než čtvrtinu zapsaných voličů.

Podíl.
Exit mobile version