Aktualizace: 8.05.2024 14:20

Praha – Kouč české hokejové reprezentace Radim Rulík ve čtvrtek po příjezdu útočníka Davida Kämpfa z Toronta zúží současnou šestadvacetičlennou nominaci na mistrovství světa v Praze o jednoho útočníka a oznámí i jméno kapitána a jeho asistentů. Na soupisku pro turnaj může zařadit tři brankáře a 22 hráčů v poli, plánuje ale ponechat minimálně dvě až tři místa zatím volná. Uvedl to v rozhovoru s novináři po dnešním tréninku v pražské O2 areně, kde jeho tým v pátek od 20:20 vstoupí do turnaje zápasem s Finy.

„Pokud vše dopadne podle plánu, ve čtvrtek přiletí David Kämpf. Hned se zapojí do tréninku a počítáme s ním pro páteční zápas s Finy. V ten moment tu budeme mít 23 hráčů do pole, ale trénovat můžeme jen se 22. Konkrétně to bude s osmi obránci a 14 útočníky. Jeden útočník už se proto s námi připravovat nebude,“ řekl Rulík.

Vyřazený hráč ale bude připravený se do týmu vrátit, kdyby došlo ke změně v nominaci z důvodu zranění či zdravotních komplikací. „Jsem už s ním domluvený, že neodjede na dovolenou a bude v případě potřeby připravený. Protože může nastat situace jako třeba na loňském mistrovství světa, kdy byl dodatečně kvůli zraněním povolán třeba Radan Lenc. Nikdy nevíte, co zápasy přinesou, půjdeme v nich na hranici sebeobětování a obětavosti. A to může přinést zranění,“ podotkl Rulík.

Na soupisce nechá volná místa. „Minimálně dvě. Ne-li tři. Ale to se všechno rozhodne v následujících dnech. Necháme si prostor pro to, co se stane v NHL. Ať už je to Carolina nebo Boston,“ uvedl Rulík. V Carolině působí útočník Martin Nečas a v Bostonu kanonýr David Pastrňák s dalšími útočníky Pavlem Zachou a Jakubem Laukem. Ve 2. kole play off hraje i Vancouver s obráncem Filipem Hronkem. „Co mám zprávy, tak Filip Hronek na tom není zdravotně úplně dobře. Tak nevím. Budeme to teprve zjišťovat.“

Český tým se v O2 areně začal připravovat v úterý odpoledne ve složení Dostál, Mrázek, Vejmelka – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček, Ščotka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – M. Stránský, M. Kovařčík, Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek – Lenc, P. Kousal.

„Dnešní trénink byl lepší než včerejší. Myslím si, že se to bude zvedat a zítra bude ještě lepší. Je super, že jsme v prostředí, kde budeme hrát ostré zápasy. Odrazy mantinelu, plexiskla. Je to opravdu lepší, než kdybychom trénovali v tréninkové hale a přišli na ostrý zápas do arény,“ podotkl Rulík.

Jeho tým v generálce v minulém týdnu na Českých hrách v Brně prohrál všechny tři zápasy s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) i se Švýcarskem (1:2). „Na všem je potřeba zapracovat. Pracujeme na souhře v defenzivě i ofenzivě, víc v defenzivě a samozřejmě na přesilovkách a oslabeních. To k tomu jednoznačně patří. Třeba dnes budeme mít ještě mítink na bule. Připravujeme se konkrétně na Finy, ti jsou v tom opravdu silní,“ podotkl Rulík.

Velkou roli na vhazování bude mít Kämpf. „David bude zařazený jako třetí centr. Rozhodli jsme se, že třetího a čtvrtého centra budeme mít kluky, kteří jsou zvyklí hrát defenzivní role, oslabení a bule. David bude mít úplně tu samou roli, jakou má v Torontu. My jsme na tuto pozici měli víc variant a po vyřazení Toronta jsme se rozhodli jednoznačně pro Davida. Dával nám největší smysl a myslíme si, že bude v tempu. Vypadli nedávno, nebude mít velkou pauzu od zápasů. Pro nás to byla nejideálnější varianta,“ prohlásil Rulík.

Podle něj bude nejlepší, když se Kämpf hned v pátek zapojí do utkání. „Všichni, co jsme realizačním týmu, a ti kluci to několikrát zažili, si myslíme, že je nejlepší přiletět a hned odehrát zápas. Je to lepší než bez toho zápasu,“ řekl Rulík, který má na pozici asistentů vedle Jiřího Kalouse bývalé reprezentanty a hráče NHL Tomáše Plekance, Marka Židlického a jako trenéra brankářů Ondřeje Pavelce.

V Brně měl Rulík ještě sedmatřicetičlenný kádr, který v pátek zúžil o dva hráče, teď už se chytá jen s povolenu pětadvacítkou. „Teď už všichni kluci vědí, na jakých jsou pozicích. Do čeho s nimi počítáme, takže mají klid na to, aby komunikovali a spolupracovali na souhře. Není to jen, že se to zkouší na tréninku, ale je to věc i komunikace. Věřím, že trénink od tréninku a zápas od zápasu se to bude všechno zlepšovat. Předtím se měnila sestava, mělo to své důvody, takže samozřejmě to nebylo ideální, to samozřejmě vím. Teď v tuhle chvíli, kdy je to rozhodnuté, tak určitě je to lepší,“ dodal Rulík.

jip gi

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.