Aktual.: 24.10.2024 00:03

Praha – Vatikánský státní sekretář Pietro Parolin dnes v Praze podepíše s premiérem Petrem Pavlem (ODS) česko-vatikánskou smlouvu, kterou minulý týden schválila vláda. S ministerským předsedou projedná i vzájemné vztahy, válku na Ukrajině, situaci na Blízkém východě či podporu svobody vyznání ve světě. Odpoledne Parolina přijme také prezident Petr Pavel.

Česko je jednou z posledních evropských zemí, která dosud neměla vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

Smlouva podle ministra zahraničí Jana Lipavského (nestraník, dříve Piráti) nijak neupravuje majetkové poměry státu ke katolické církvi. Chrání svobodu vyznání občanů a právně ukotvuje například duchovní služby v sociálních a zdravotnických zařízeních nebo ve vězeních a v armádě. Vláda má uzavření smlouvy ve svém programovém prohlášení.

Pokud smlouvu odsouhlasí Parlament a ratifikuje prezident, Česko se zařadí po bok 64 států včetně 25 evropských, které mají obdobnou smlouvu.

Znění smlouvy bude podle Lipavského dostupné veřejnosti po jejím podpisu. Podle informací ČTK má dokument 16 článků, jeden z nich zakotvuje ochranu zpovědního a obdobného tajemství. Smlouva také například zakotvuje možnost uzavřít manželství formou církevního sňatku, právo zřizovat církevní právnické osoby či vyzdvihuje význam spolupráce státu a církve při ochraně kulturního dědictví. Reflektuje také možnost státních orgánů uzavírat s církvemi a náboženskými společnostmi dohody o duchovní službě ve veřejných institucích.

Podíl.