90′ ČT24: Ničivé povodně (zdroj: ČT24)

Lví podíl na zvládnutí letošních povodní mají složky integrovaného záchranného systému. Mnozí jejich příslušníci se během boje se živlem a při záchraně lidí dostávali sami do rizikových situací. To zažil i vedoucí pořádkové jednotky Městské policie Brno Petr Čermák. V neděli v podvečer se s kolegou vrhl do rozvodněné řeky Svitavy, aby zachránil život muži, pod kterým se utrhl břeh a do vody spadl.

Čermák zrovna prováděl pravidelnou prohlídku břehu, když na něj s kolegou zakřičela z protější strany řeky dívka s tím, že asi o 500 metrů dál je ve vodě muž, který se nemůže dostat ven. První myšlenka byla muži co nejrychleji pomoct, řekl policista. „Vzali jsme si z vozidla záchranné lano a vyrazili směrem k tomu místu. Ze začátku to bylo asi 300 metrů běhu po souši, pak se řeka rozlila a museli jsme zhruba 200 metrů po pás brodit,“ popsal.

„(Muž tam) stál asi deset metrů od břehu, křečovitě se držel stromu a měl strach jakkoliv se pustit. Byl podchlazený a jediná záchrana byl ten strom, aby ho nestrhl proud,“ vylíčil vedoucí pořádkové jednotky. S pomocí lana se kolega dostal až k muži, kde ho přidržel vlastním tělem a lanem u stromu. Čermák ho zatím jistil. „Bylo nám jasné, že bychom ho vlastními silami nebyli schopni dostat ke břehu, tak jsme přes operační středisko povolali hasiče, aby nám přijeli součinnostně pomoct,“ doplnil.

Na to, že byl sám v ohrožení života, prý vůbec nepomyslel. „Když sloužíte u složek, jdete do toho s jediným cílem: tomu člověku pomoct.“

Čermák vyzývá lidi, aby při příštích velkých deštích používali selský rozum. „Je jasné, že když teče velká voda, prší, tak jsou břehy kluzké a povolené, hrozí jejich utržení,“ řekl s tím, že se mají řídit nařízeními a doporučeními integrovaného záchranného systému. Stejný vzkaz má policista i pro ty, kdo odmítali výzvy k evakuaci.

Podíl.