Aktualizace: 24.06.2024 19:22

Praha – Dnešní valná hromada energetické skupiny ČEZ se protahuje. Po více než deseti hodinách jednání, krátce po 19:00, je stále u prvního bodu programu z celkových desíti. Bod se týká zpráv orgánů společnosti. Dosud akcionáři položili kolem 112 dotazů, řekl večer ČTK mluvčí společnosti Ladislav Kříž. Do Kongresového centra v Praze dnes ráno dorazilo kolem 450 akcionářů, během dne ale jejich počet klesal.

Valná hromada ČEZ dnes rozhodne o výplatě dividendy z loňského očištěného zisku firmy. Představenstvo společnosti ČEZ v květnu navrhlo vyplacení 80 procent ze zisku, což odpovídá 52 korunám na jednu akcii a celkové dividendě 28 miliard korun. Stát, který je největším akcionářem podniku, protinávrh nepodal. V případě schválení návrhu ČEZ by stát měl dostat přes 19 miliard korun, loni to bylo 54 miliard Kč.

Nejvíce dotazů od akcionářů na vedení podniku během dne směřovalo na tzv. windfall tax, tedy daň z neočekávaných zisků. Šéf právního oddělení ČEZ Ondřej Landa na valné hromadě uvedl, že skupina loni odvedla státu na daních z neočekávaného zisku, takzvané windfall tax, 30,1 miliardy korun. Na zálohách na windfall tax za letošní rok společnost za první dvě čtvrtletí zaplatila 15 miliard korun a za další půl rok plánuje zaplatit stejnou částku.

Další otázky akcionářů se týkaly například financování připravovaných jaderných bloků nebo vyhodnocení prodeje některých firem skupiny v minulých letech nebo fungování dozorčí rady společnosti.

Po uzavření prvního bodu programu hromady bude následovat schvalování účetní závěrky společnosti za loňský rok. Rozhodování o dividendě je vedeno jako třetí bod dnešního programu.

Zúčastnění akcionáři podobně jako v předchozích letech před vstupem do sálu museli projít detekčními rámy. S sebou si nemohli vzít jídlo ani pití. Řady sedadel musely být mezi sebou ob jednu volné, sál s kapacitou pro téměř 3000 lidí ale přeplněný nebyl.

Řada minoritních akcionářů v čele s jedním z největších kritiků vedení ČEZ Michalem Šnobrem během jednání opakovaně protestovala proti jednacímu řádu, který považují za diskriminační. Vadilo jim například to, že v první části ústních dotazů dotazů může každý akcionář či jeho zástupce podávat dotazy pouze v čase do deseti minut a požadovat pět žádostí o vysvětlení.

Energetická skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly podle firmy mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard Kč. I přes vysoký meziroční propad jde ale s výjimkou rekordního roku 2022 o nejvyšší zisk za posledních deset let. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, který je zásadní pro výši dividendy, loni činil 34,8 miliardy Kč.

Skupina ČEZ patří k největším energetickým podnikům v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.