Aktualizace: 16.06.2024 10:59

Bürgenstock (Švýcarsko) – Válka na Ukrajině není jen krizí v Evropě, jak ji někteří nazývají, ale je konfliktem s ohromnými dopady pro region i globálně. Prezident Petr Pavel to dnes zdůraznil na summitu ve Švýcarsku v národním prohlášení, které má ČTK k dispozici. Pavel doufá, že konference vydláždí cestu k budoucímu mírovému uspořádání na Ukrajině.

Summit v horském středisku Bürgenstock u Lucernu, o jehož svolání požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, má především položit základy dalším jednáním o ukončení války, kterou před více než dvěma roky zahájilo Rusko svou invazí do sousední země. Ve Švýcarsku jsou tento víkend delegace stovky zemí a organizací, včetně 57 hlav států a šéfů vlád.

Zásadní témata související s globálními dopady konfliktu, jako je například jaderná bezpečnost, svoboda plavby nebo ochrana civilistů a výměna zajatců jsou podle Pavla společná pro všechny.

„Proto jsem tady, proto podporujeme diskuzi o těchto klíčových tématech,“ uvedl český prezident v prohlášení. Ve Švýcarsku se podle něj zástupci zemí sešli, aby identifikovali cesty k míru a mluvili o tom, jak postupovat při současném respektu k principům suverenity, teritoriální integrity a solidarity. „Většina zemí zde jsou pro trvající a spravedlivý mír pro Ukrajinu,“ poznamenal Pavel.

Česko se podle něj na summitu zajímá především o téma jaderné bezpečnosti. ČR spolupředsedá pracovní skupině k této problematice, český prezident je na summitu jejím zpravodajem. „Naším cílem zde je najít cesty, jak chránit jaderná zařízení na Ukrajině, jak nad nimi udržet plnou kontrolu a jak zabránit událostem, které by mohly vést ke katastrofě globálního rozsahu,“ vysvětlil Pavel.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.