Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 16:39

Halle (Belgie) – Řada cyklistických hvězd se objeví o víkendu na třetím mistrovství světa v gravelu v Belgii. O medaile budou usilovat i čeští reprezentanti v čele s Petrem Vakočem a Kristýnou Zemanovou. Ženy pojedou z Halle do Lovaně v sobotu, muži v neděli.

Dvaatřicetiletý Vakoč, jenž má za sebou starty na Giru d’Italia a dvou Tour de France, se v gravelu prosazuje čím dál více. V této sezoně ovládl celkové pořadí světové série UCI a v neděli bude patřit mezi hlavní favority. Díky triumfu v seriálu bude startovat z první řady.

„Jestli jede člověk z první řady, nebo z třetí, není zase tak důležité. Ale pokud bych měl jen minimum bodů a startoval někde ze sedmé osmé řady, už je to problém. Start třeba někde z padesáté pozice vyžaduje vynaložení obrovského úsilí, aby se člověk dostal dopředu. Ta energie pak může chybět v okamžiku, kdy se závod rozhoduje. A z pozice kolem stovky je vlastně nemožné bojovat o titul,“ uvedl Vakoč na webu Českého svazu cyklistiky.

Dosud nejlépe si na gravelovém MS vedl Zdeněk Štybar, který dojel před dvěma lety osmý. „Nepovažuji se za top favorita, ale adeptem na stupně vítězů určitě jsem. Bude však těžké vyhrát v okamžiku, kdy jsou ve startovní listině hvězdy ze silnice jako Bakelants, Benoot, Stuyven, Van Avermaet, Mohorič nebo Van der Poel,“ řekl Vakoč.

Závod mužů pojede kolem tří stovek cyklistů. Titul obhajuje Slovinec Matej Mohorič, přestože si nedávno poranil zápěstí. Z Čechů by měli startovat také Adam Ťoupalík, Marek Rauchfuss, Filip Adel, Tomáš Kalojíros nebo držitel olympijského zlata a stříbra na horských kolech Jaroslav Kulhavý.

„Když si připočteme profil trasy, kde bude hodně složité odjet, muselo by se k triumfu sejít hodně věcí. Pokud přijedu do finiše se Stuyvenem, Merlierem nebo Van der Poelem, šance ve sprintu je minimální,“ uvedl Vakoč.

Mezi ženami se představí Belgičanka Lotte Kopecká, která před týdnem obhájila titul na silničním MS. Soupeřkami jí budou dvojnásobná mistryně světa v cyklokrosu Fem van Empelová, další Nizozemky Puck Pieterseová, Lucinda Brandová či legenda Marianne Vosová a Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, která v létě v Paříži ovládla olympijský závod horských kol.

Závod pojede i česká cyklokrosová jednička posledních let Zemanová. „Na MS bude řada závodnic ze silnice. Myslím, že to bude skvělá příprava a výborný trénink na závody Světového poháru. I když to beru jako součást přípravy, chtěla být dosáhnout na nějaké pěkné umístění a skončit v popředí,“ prohlásila Zemanová.

Překvapilo ji, kolik hvězd bude na startu. „Čekala jsem dobrá jména, ale tady se to opravdu sešlo ve velkém – nejlepší ženy světa. Konkurence je nabitá, takže pořádně nevím, co od sebe očekávat. Umístění v top 15 by bylo hezké, top 10 snové,“ uvedla Zemanová.

Muže čeká 181,7 kilometru, ženy absolvují 134 kilometrů.

Podíl.
Exit mobile version