Aktual.: 1.10.2024 08:01

New York – Ve Spojených státech vstoupily do časově neomezené stávky desítky tisíc zaměstnanců 36 přístavů. Hrozí výrazné narušení obchodu a ekonomiky před prezidentskými volbami a rušnou sezonou vánočních nákupů. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Je to podle něj první takové zastavení provozu za posledních téměř 50 let.

Stávkují členové Mezinárodní asociace lodních dopravců (ILA) na východním pobřeží a pobřeží Mexického zálivu. Zastavili kontejnerovou dopravu od amerického státu Maine až po Texas. Od stávky je neodradila ani nová nabídka zaměstnavatelů, kteří jim navrhli zvýšení mezd o téměř 50 procent, ani naléhání Bílého domu.

Prezident Joe Biden má pravomoc přerušit stávku na 80 dní kvůli dalšímu vyjednávání. Bílý dům ale uvedl, že se k tomuto kroku nechystá.

Přes přístavy na východním pobřeží prochází přibližně polovina kontejnerové přepravy zahraničního obchodu USA. Stávka desítek tisíc členů odborů ILA by se proto mohla projevit poměrně rychle a stát několik set milionů dolarů denně, píše agentura DPA.

Členové ILA nakládají a vykládají lodě a jsou zodpovědní za údržbu přístavní techniky. Jejich odborový svaz poukazuje na miliardové zisky v kontejnerové dopravě. Podle webu deníku The Wall Street Journal požadoval při vyjednávání zvýšení příjmů o 77 procent během čtyř let. Zaměstnanci také chtějí zavedení ochranných opatření proti automatizaci, která by mohla vést ke ztrátě pracovních míst.

Podíl.