Aktualizace: 28.06.2024 18:39

Washington – První předvolební debata mezi americkým prezidentem Joem Bidenem zvoleným za demokraty a jeho republikánským předchůdcem v Bílém domě Donaldem Trumpem oživila úvahy, zda v této fázi kampaně by bylo možné na demokratické kandidátce Bidena nahradit, napsal dnes list The New York Times (NYT). Jedenaosmdesátiletý prezident se totiž v debatě se svým 78letým rivalem opakovaně zadrhával, hovořil tiše a několikrát nedokončil větu, což prohloubilo obavy o jeho způsobilosti v pokročilém věku vykonávat takto zodpovědnou funkci. Stranické primárky ovšem už skončily, a jako jediná příležitost pro nahrazení Bidena se v tuto chvíli jeví srpnový nominační sjezd demokratů.

V souvislosti s možným náhradníkem se nejčastěji skloňují jména viceprezidentky Kamaly Harrisové (59) a či kalifornského guvernéra Gavina Newsoma (56). Hovoří se také o guvernérce Michiganu Gretchen Whitmerové (52), guvernérovi Illinois Jayovi Pritzkerovi (59), guvernérovi Marylandu Wesu Mooreovi (45) či Joshovi Shapirovi (51), guvernérovi Pensylvánie. Sponzoři zmiňují také ministryni obchodu Ginu Raimondovou (53) či ministra dopravy Peta Buttigiege (42).

Vzhledem k tomu, že už je po primárkách, muselo by ke změně kandidáta dojít na srpnovém demokratickém nominačním sjezdu. Podle stávajících pravidel demokratů o nominantovi na prezidenta rozhodují delegáti z jednotlivých států. Téměř všichni přitom mají povinnost podpořit Bidena v souladu s výsledky primárek. Podle stanice NBC ale existuje určitý manévrovací prostor, jelikož v pravidlech také stojí, že delegáti mohou „s čistým svědomím vyjadřovat pocity těch, kteří je zvolili“.

Stanovy strany také obsahují ustanovení o nahrazení kandidáta v případě uvolnění místa. Toto opatření je určeno pro eventualitu úmrtí, odstoupení nebo nezpůsobilosti, nikoliv však k nahrazení někoho, kdo odstoupit nechce. Jinými slovy by s největší pravděpodobností Biden musel odstoupit dobrovolně, píše NYT. Podle deníku ale nic nenasvědčuje tomu, že se tak rozhodne.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.