Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 10:18

Tallahassee (USA) – Na jihovýchodě Spojených států v sobotu pokračovalo vyprošťování uvězněných obyvatel a začínaly úklidové práce poté, co silná bouře Helene v regionu způsobila obrovské škody a zabila desítky lidí. Podle deníku The New York Times (NYT) bilance stoupla na nejméně 60 mrtvých a nejspíše dál poroste. V kopcích státu Severní Karolína zůstali lidé po záplavách odříznutí od okolního světa.

Rozsáhlá bouře zasáhla v uplynulých dvou dnech několik amerických států od Floridy až po Virginii, v sobotu napříč zasaženou oblastí zůstávaly bez elektřiny tři miliony odběratelů. Helene udeřila na pobřeží jako hurikán čtvrté kategorie s větrem okolo 200 kilometrů v hodině a přílivovou vlnou vysokou až několik metrů. Dál na sever pak spolu s větrem způsobily chaos přívaly deště, které zvedly hladiny řek na jihu Apalačského pohoří na rekordní úrovně.

Rozsah škod vycházel najevo i během soboty, podle prvních odhadů mohou šplhat do desítek miliard dolarů. Záběry z Floridy ukazovaly komunity poseté troskami a popadanými stromy, guvernér Ron DeSantis mluvil o „naprosté demolici domů“ v částech státu. Ve vnitrozemí pak záplavová vlna odnášela auta, mosty i celé domy.

Možná nejhůře zasaženou oblastí je západ Severní Karolíny, kde podle předběžných údajů amerických meteorologů spadlo od středy do soboty místy více než 500 milimetrů vody. Ve městě Asheville a jeho okolí velká voda sahala až po střechy domů a vyvolala situaci, kterou jedna obyvatelka v rozhovoru s NYT označila jako „mini apokalypsu“.

Silnice vedoucí do města nebyly v sobotu průjezdné a úřady zdůrazňovaly, že všechny komunikace na západě Severní Karolíny by měly být považovány za uzavřené. Podle agentury AP mnozí lidé zůstali odříznutí a museli čekat na pomoc, záchranáři v desítkách případů vyzvedávali lidi na vodě nebo ze vzduchu. Operace komplikovaly popadané stromy, špatný mobilní signál i nedostatek benzínu.

Úmrtí spojená s bouří hlásilo už v pátek pět států: Florida, Georgia, Jižní Karolína, Severní Karolína a Virginie. Ty podle NYT v sobotu odpoledne evidovaly celkem 60 mrtvých. Konečná bilance ovšem zřejmě bude vyšší, neboť šéf záchranných operací v jednom z okresů Tennessee oznámil, že i v tomto státě jsou „ztráty životů“.

Podíl.
Exit mobile version