Americké úřady v Texasu zadržely historického vůdce mexického drogového kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu, zvaného El Mayo, a Joaquína Guzmána Lópeze, syna jiného proslulého vůdce drogového kartelu, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na komuniké amerického ministerstva spravedlnosti.

Zambada po desítky let řídil kartel Sinaloa, spolu s Joaquínem Guzmánem, přezdívaným El Chapo (Prcek). Zambada řídil pašerácké operace kartelu, byl pokládán za stratéga a byl také více zapojen do každodenních operací než okázalejší a proslulejší El Chapo. Za informace vedoucí k jeho dopadení nabízely americké úřady 15 milionů dolarů (asi 350 milionů korun), poznamenala AP.

„Ministerstvo spravedlnosti vzalo do vazby další dva údajné vůdce kartelu Sinaloa, jedné z nejnásilnějších a nejmocnějších organizací obchodující s narkotiky na světě,“ uvedl generální prokurátor Merrick Garland v prohlášení. Podezřelí byli zadrženi ve městě El Paso.

Zambadovo zadržení následovalo po zatčení jiných důležitých postav kartelu Sinaloa, včetně Guzmána Lópeze, který byl rovněž synem Prcka Guzmána. Garlandovo prohlášení zmínilo, že Zambada a Guzmán López čelí několika obviněním kvůli řízení kriminálních operace kartelu, včetně jeho smrtících sítí na výrobu a distribuci fentanylu coby nejhorší drogové hrozby, které kdy Spojené státy čelily. Prohlášení přislíbilo, že ministerstvo nespočine, dokud každý vůdce, člen a kumpán kartelu nebude pohnán k odpovědnosti.

Guzmánovi synové v posledních letech vedli část kartelu zvanou Chapitos, pokládanou za jednoho z hlavních vývozců extrémně silného opiátu fentanyl na americký trh. Joaquín Guzmán byl v USA v roce 2019 odsouzen za obchod s drogami a plánování vražd na doživotí.

Letadlo, o kterém se předpokládá, že přepravovalo mexického drogového bosse Ismaela Zambadu a Joaquína Guzmána Lópeze. | Foto: Reuters

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.