Aktualizace: 12.02.2024 17:24

Tachov – V tachovském Muzeu Českého lesa dnes začala výstava Kraslice, představuje desítky velikonočních vajíček a způsoby zdobení z Plzeňska, jižních Čech, z Hané a Domažlicka. Kromě tradiční technik, jako jsou vosková batika, reliéfní zdobení a vyškrabávání, představuje moderní vrtání, lepení i znovuobnovené drátování. ČTK to řekla Iveta Pšeničková z muzea, která s místními rodačkami Marií Klečatskou a její sestrou Janou Chlanovou exponáty připravila.Výstava končí 17. března.

Výstava není s průvodcem, základní informace o technikách jsou na panelech. Lidé se dozvědí i to, že zdobení vajíček zmiňují už staří Slované a jednodušší způsoby zdobení vajec jako symbolu života se datují od starověku.

„V Plzeňském kraji je hodně silné ve zdobení vajíček Domažlicko a je to tam zakořeněné po generace mnohem hlouběji než na Tachovsku, kam si to lidé spíše přinesli,“ řekla Pšeničková.

Představované oblasti Plzeňska, jižních Čech, Hané a Domažlicka se podle Pšeničkové hodně liší dekory. „Každá oblast si vytvářela nějaký vlastní a podle toho se dají vajíčka rozlišit. Region také určuje škála barev. Nejvíce jich mají vajíčka, která jsou ve finále černá a pod tím jsou různé vrstvy barev,“ uvedla.

Tradiční vosková batika se objevuje v řadě regionů s různými barvami. „Modernější je drátování, které také vychází ze starých způsobů, ale bylo odsunuto do pozadí, a teď se zase dostává mezi lidi. Dráteníci už před staletími dokazovali jemnou dovednost tím, že dokázali odrátovat vajíčko,“ uvedla Pšeničková. Dnes už se na bílá vejce používají i barevné drátky a korálky, aby byl dekor co nejzajímavější.

„A moderní jsou rozhodně děrovaná vajíčka,“ uvedla Pšeničková. Skořápka se musí nechat hodně vyschnout, předkreslí se dekor a poté tam ženy udělají díry modelářskými vrtačkami. „Poté nastupuje vosk, obtahují se dírky a dotvářejí ozdoby,“ řekla. Dále se také vrací háčkování a oplétání vajec, ale také lepení ubrousků na skořápky, tzv. ubrousková technika.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.