Aktualizace: 28.06.2024 17:22

Florencie – V sobotu odstartuje ve Florencii 111. ročník cyklistického etapového závodu Tour de France. Ten letošní bude velmi netradiční. Nejenže začne v Itálii, ale končit bude mimo Paříž – v neděli 21. července časovkou v Nice. Po třech letech se v nejslavnějším silničním závodě světa představí i český zástupce, jímž bude Jan Hirt ze stáje Soudal Quick-Step. Velkým favoritem je Slovinec Tadej Pogačar, který bude po triumfu na Giru d’Italia útočit na double, jehož dosáhl naposledy v roce 1998 Ital Marco Pantani.

Peloton čeká 3498 kilometrů. Během 21 etap, z nichž je sedm horských, čtyři kopcovité, osm rovinatých a dvě individuální časovky, nastoupají jezdci přes 52 tisíc výškových metrů. V Itálii budou startovat čtyři úvodní etapy a bude to nejdelší návštěva „Staré dámy“ na italském území v historii. Závodníci se mihnou i v San Marinu, na závěr pak také v Monaku.

S ohledem na olympijské hry, které začnou jen pět dnů po skončení Tour, tradiční dojezd do Paříže nahradí Nice. Navíc místo poklidné závěrečné etapy je na programu 34 km dlouhá a profilově velmi náročná časovka s převýšením kolem 700 metrů. O vítězi se tak může rozhodnout až poslední závodní den.

Posledním českým účastníkem byl v roce 2021 Petr Vakoč, letos na něho naváže Hirt, jenž už Tour jednou absolvoval (2020). „Startovat na Tour je samozřejmě velká prestiž. Z druhé strany, bude to hodně bolet a je to měsíc stresu a soustředění. Pocity jsou smíšené, ale určitě převládá těšení se. Je to největší závod na světě,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Třiatřicetiletý Hirt je připravený pomáhat týmovému lídrovi Remcovi Evenepoelovi. Mistr světa i vítěz Vuelty z roku 2022 pojede Tour poprvé. „Určitě bych někdy chtěl vyhrát etapu na Tour de France, je to sen. Ale myslím si, že letos na to příležitost určitě nebude. Nejsem na to ideálně připravený, jako jsem byl na Giru, forma nebude taková. A za druhé je jasná moje role: pomáhat Evenepoelovi,“ řekl.

Právě Evenepoel patří k těm, kteří by mohli ohrozit Pogačara na jeho cestě za třetím triumfem. Pětadvacetiletý Slovinec vyhrál s drtivou převahou Giro. Na Tour byl dosud čtyřikrát a skončil nejhůře druhý. Slavil v letech 2020 a 2021, v posledních dvou ročnících byl lepší Jonas Vingegaard. Právě sedmadvacetiletý Dán je považován za druhého největšího favorita. Následují další Slovinec Primož Roglič a Evenepoel.

„Očekávám, že bude skoro nedosažitelné se Tadejovi vyrovnat. To, co ukázal na Giru, bylo vážně neuvěřitelné. A navíc to vypadalo, že si nemusel ani hrábnout nijak hluboko, aby dosáhl na vítězství. Určitě to bude on, koho musíte letos na Tour porazit, pokud chcete vyhrát,“ prohlásil Evenepoel.

Podobně to vidí bývalý profesionál Roman Kreuziger, jenž pojede poprvé Tour jako hlavní sportovní ředitel stáje Bahrain Victorious. „Tadej má něco navíc. Umí jednorázovky, etapáky i Grand Tour. Je za mě jasný favorit. S týmem který k sobě má, by bylo překvapení, kdyby to dopadlo jinak. Nemyslím, že by to měl být na něho nějaký hon. S jeho formou a týmem – i podle toho, jak jeli ve Švýcarsku – tak to spíše bude o tom, kdo jim uvisí a jak budou chtít závodit. Ale Tour je nepředvídatelná. Hodně favoritů tam z nějakého důvodu může odpadnout. Uvidíme,“ řekl Kreuziger.

Otázkou také je, v jakém zdravotním stavu budou oba jezdci, kteří už čtyři ročníky nepustili na trůn nikoho jiného. Pogačar krátce před Tour bojoval s covidem. „Byl jsem nemocný, ale rychle jsem se uzdravil,“ řekl ve čtvrtek ve Florencii s tím, že se nakazil před deseti dny. „Bylo to jako nachlazení. Měl jsem to už v minulosti, tělo ten virus zná. Jsem v pořádku. Fyzicky jsem připravený Tour znovu vyhrát. Letos máme velkou konkurenci, je to také o duševní síle a potřebujete i štěstí,“ řekl Pogačar.

U startu Vingegaarda byl dlouho otazník kvůli zranění z pádu při dubnovém závodu v Baskicku. Měl dlouhou pauzu a potřeboval se dostat do formy, ale i on pojede. „Bylo to dost možná nejtěžší období mojí kariéry. Jsem rád, že mohu Tour jet a chci útočit na co nejlepší výsledek v celkovém pořadí. A věřím, že jsem natolik dobře připravený, že mohu pomýšlet i na vítězství,“ řekl.

„Asi se bude rozjíždět postupně, v druhé části závodu, ale v té první může ztratit. Opomínat bychom neměli ani Rogliče, který má k sobě celý nový tým a na Dauphiné ukázal, že má skvělou formu. A pak jsou tu mladí kluci jako Remco Evenepoel, který vyhrál Vueltu, ale Tour je něco jiného, musí zvládnout tlak,“ řekl Kreuziger.

Pogačarův boj s covidem opět zvýšil opatrnost závodníků. Například Evenepoel používá roušku, ve Vingegaardově stáji jsou vedle roušek opět součástí standardního programu PCR testy a dezinfekce rukou. „Nechci lidi strašit, že jsem nemocný, ale dávám si pozor,“ vysvětlil Evenepoel.

Program 111. ročníku cyklistické Tour de France:

29. června – 1. etapa: Florencie (It.) – Rimini (It.) (206 km),

30. června – 2. etapa: Cesenatico (It.) – Boloňa (It.) (199,2 km),

1. července – 3. etapa: Piacenza (It.) – Turín (It.) (230,8 km),

2. července – 4. etapa: Pinerolo (It.) – Valloire (139,6 km),

3. července – 5. etapa: Saint-Jean-de-Maurienne – Saint-Vulbas (177,4 km),

4. července – 6. etapa: Macon – Dijon (163,5 km),

5. července – 7. etapa: Nuits-Saint-Georges – Gevrey-Chambertin (časovka, 25,3 km),

6. července – 8. etapa: Semur-en-Auxois – Colombey-les-Deux-Églises (183,4 km),

7. července – 9. etapa: Troyes – Troyes (199 km),

8. července – volný den,

9. července – 10. etapa: Orléans – Saint-Amand-Montrond (187,3 km),

10. července – 11. etapa: Évaux-les-Bains – Le Lioran (211 km),

11. července – 12. etapa: Aurillac – Villeneuve-sur-Lot (203,6 km),

12. července – 13. etapa: Agen – Pau (165,3 km),

13. července – 14. etapa: Pau – Saint-Lary-Soulan (151,9 km),

14. července – 15. etapa: Loudenvielle – Plateau de Beille (197,7 km),

15. července – volný den,

16. července – 16. etapa: Gruissan – Nimes (188,6 km),

17. července – 17. etapa: Saint-Paul-Trois-Chateaux – Superdévoluy (177,8 km),

18. července -18. etapa: Gap – Barcelonette (179,5 km),

19. července – 19. etapa: Embrun – Isola 2000 (144,6 km),

20. července – 20. etapa: Nice – Col de la Couillole (132,8 km),

21. července – 21. etapa: Monako – Nice (časovka, 33,7 km).

Celkem: 3498 km.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.