Na řadě míst v Česku byly v pondělí ráno povodňové stupně. Například v Královéhradeckém kraji až na osmnácti místech. Druhý stupeň byl na Labi ve Vestřevi a Stanovicích na Trutnovsku a na Úpě ve Zlíči na Náchodsku. Na ostatních místech platily první povodňové stupně, vyplývá z dat povodí Labe, jsou také v Ústeckém, Libereckém či Olomouckém kraji.

S výjimkou severní části Náchodska platí v pondělí v celém Královéhradeckém kraji výstraha meteorologů před záplavami. Na Trutnovsku by řeky podle meteorologů mohly vystoupat až na třetí povodňový stupeň. V noci na pondělí bylo Labe ve Vestřevi na třetím stupni, ráno jeho hladina klesla na druhý stupeň.

První povodňový stupeň, tedy bdělost, byl dnes ráno na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří a v Kostelci nad Orlicí, na Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí, Orlici v Týništi nad Orlicí a Metuji v Hronově a v Krčíně. Na Labi první stupně platily na přehradách Labská ve Špindlerově Mlýně a Les Království u Dvora Králové nad Labem a na soutoku Labe a Orlice v Hradci Králové. Bdělost byla dále na Cidlině v Jičíně, Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou, na Bystřici v Rohoznici a na Úpě v Trutnově.

Zvýšené hladiny řek hlásí i další regiony v severní polovině Česka. Převážně první povodňové stupně jsou v Ústeckém, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém, Středočeském kraji a v Praze.

Řeka Morava v Moravičanech na Šumpersku dosáhla druhého povodňového stupně v pondělí v 06:00. Pohotovost je tam vyhlašována od 270 centimetrů, po 07:00 hladina dosahovala 272 centimetrů. První povodňový stupeň v těchto místech platí od nedělního odpoledne.

Stupeň bdělosti platí v Olomouckém kraji také na říčce Krupé v Habarticích, na Moravě v Raškově a na Desné v Koutech nad Desnou na Šumpersku, prvního stupně dosáhla také řeka Oskava v Uničově na Olomoucku a na první stupeň se vyšplhala kolem 05:00 také hladina Moravy v Olomouci. Tam nyní dosahuje 363 centimetrů, druhý stupeň je vyhlašován od 390 centimetrů.

V Pardubickém kraji jsou povodňové stupně na třech místech. Druhý povodňový stupeň platí na Labi v Němčicích na Pardubicku. Podle údajů státního podniku Povodí Labe hladina stále mírně stoupá.

Nejnižší, první stupeň je v regionu ještě na Labi v Přelouči a na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. I na těchto místech se hladiny řek pozvolna zvyšují. Přehrady na Labi jsou zaplněné ze sta procent, nádrž Pastviny na Divoké Orlici z 85 procent.

Hladiny řek mají na většině míst klesat

Pondělí má v Česku provázet oblačná obloha s občasnými přeháňkami, v polohách nad 900 metrů očekávají meteorologové sněžení. „Srážky výrazně zeslábly a odsunuly se k severu. Během dnešního dne se budou vyskytovat už jen místní přeháňky, a to hlavně v Čechách,“ uvedli v pondělí meteorologové na síti X.

Očekávají také, že budou hladiny horních úseků toků pozvolna klesat, střední a dolní úseky budou v důsledku dotoku ještě na vzestupu. Nejvyšší denní teploty zřejmě vystoupají na šest až deset stupňů, na jihu Moravy až na dvanáct stupňů Celsia.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.