Komerční prezentace Aktual.: 29.09.2024 09:21

Vídeň – V Rakousku se dnes ráno otevřely volební místnosti, tamních téměř 6,4 milionu voličů vybírá poslance do Národní rady, dolní komory rakouského parlamentu. Předvolební průzkumy ukazovaly na možný bezprecedentní úspěch krajní pravice, šanci zasednout v parlamentu má podle nich pět stran. Hlasování skončí v 17:00, krátce poté se očekávají první odhady výsledků. Informovaly o tom agentury DPA a AFP.

Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která podle posledních průzkumů vedla před konzervativní Rakouskou lidovou stranou (ÖVP) zhruba o tři procentní body s očekávaným ziskem 27 procent hlasů, se v Rakousku podílela už na několika vládách, ale ještě nikdy volby nevyhrála. Sociálnědemokratická strana Rakouska (SPÖ) by s přibližně 20 procenty mohla obsadit třetí místo.

Nynější kancléř Karl Nehammer z ÖVP avizoval, že by lidovci byli ochotni vstoupit do koalice s FPÖ za podmínky, že by si jejich lídr Herbert Kickl nenárokoval post kancléře. Kickl je polarizující osobností s pravicově-populistickými politickými postoji. Spolkový prezident Alexander Van der Bellen už prohlásil, že by Kickla spolkovým kancléřem nejmenoval, což mu rakouská ústava umožňuje.

Podíl.
Exit mobile version