Události v regionech: Praktikem na zkoušku (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji odstartoval program týdenních stáží Praktikem na zkoušku. Hejtmanství tím chce mediky motivovat k tomu, aby se o tento obor zajímali a vybrali si ho při studiu. Praktických lékařů je v kraji nedostatek, čtyřicet procent z nich je navíc starších šedesáti let.

Helena Vaňková studuje medicínu pátým rokem, teď se rozhodla vyzkoušet si práci praktického lékaře. „S každým pacientem musíte komunikovat jinak. Někoho zajímá víc odborná stránka, někdo si chce jen popovídat o svém zdravotním stavu. Pro mě jsou i tyto zkušenosti cenné, nemohu je vyčíst z knih,“ řekla.

Je první medičkou, která se zapojila do programu Praktikem na zkoušku ve Zlínském kraji. Stáž absolvuje v ordinaci Beaty Pavlíkové. „Má zájem, ptá se. Když je něco zajímavého, podívá se na pacienta se mnou. V podstatě konzultujeme,“ popsala praktická lékařka. Studentce tak chce ukázat možnosti, které praxe nabízí, a nalákat ji k výběru praktického lékařství ještě při studiu, aby řady svých kolegů školitelů rozšířila. Není jich totiž dost.

Možnosti praktických lékařů

„Nemusí mít pocit, že je to jenom psaní receptů nebo odesílání ke specialistům. Máme možnost provádět čím dál víc vyšetření, ne jenom EKG, tlakový holter, ale už je možná i spirometrie, denzitometrie,“ vysvětlila Pavlíková.

Do krajského programu se přihlásilo dvanáct mediků. Stejný počet je i zapojených praktických lékařů. Těch je v kraji téměř tři sta čtyřicet, z toho čtyřicet procent starších šedesáti let. Největší část lékařů v pokročilém věku eviduje krajský úřad v okolí Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. „Chceme předejít tomu, že budou praktičtí lékaři houfně odcházet ze systému pryč. Potřebujeme vzdělávat mladou generaci tak, abychom měli perspektivu,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Zlínského kraje Olga Sehnalová (SOCDEM).

Podíl.
Exit mobile version