Česká televize ve čtvrtek uzavírá sérii politických předvolebních debat. Do Superdebaty byli pozváni zástupci deseti uskupení, která se opakovaně objevovala v regionálních debatách. Klíčem pro zvaní do těchto debat byl průzkum volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. Zástupci pozvaných uskupení zároveň sami nesmí být volebními kandidáty.

Hlavním tématem debaty byly letošní ničivé povodně v Česku. Hosté se věnovali škodám, které napáchaly, protipovodňovým opatřením či pomoci lidem v zasažených regionech.

Předseda STAN Vít Rakušan prohlásil, že vláda dělá všechno pro to, aby volby v zaplavených oblastech proběhly tak, jak mají. „Dali jsme maximální nasazení do toho, aby se tohle povedlo,“ řekl. Popsal, že jeho tým vytipoval pětici obcí, kde bude muset ministerstvo vnitra v podstatě zorganizovat volby namísto tamních starostů, kteří nemají možnost tak učinit kvůli škodám po velké vodě. Rakušan rovněž zmínil, že možnost nyní volby uspořádat je o něco málo lepší, než je neuspořádat. Poděkoval také záchranným složkám za jejich práci během zvládání záplav, díky vyjádřil také úředníkům.

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová v debatě apelovala na ministra vnitra Rakušana, aby zařídil zvýšení platů hasičům či policistům. V rozpočtu je v současnosti 3,5 procenta navýšení platů, nikoliv pět, prohlásila. Bránila také třeba moravskoslezského hejtmana Jiřího Bělicu (ANO), který byl kritizován za údajně špatné zvládnutí povodní. „On vzal auto a objíždí jednu obec vedle druhé,“ popsala s tím, že se snaží zajistit postiženým obcím vše pro to, aby fungovaly a mohly zorganizovat volby. Dodala, že ANO respektuje rozhodnutí vlády uspořádat volby i v zaplavených oblastech, ale že odpovědnost za případné problémy padají také na její hlavu.

Podle člena předsednictva ODS Zdeňka Nytry systém poprvé zafungoval „tak, jak by to mělo být“. Vyjádřil uznání jak Českému hydrometeorologickému ústavu (ČHMÚ), tak Ústřední povodňové komisi či Ústřednímu krizovému štábu. „Myslím si, že opravdu každý dělal to, co měl. Ti, co měli být spíše vzadu, tak zůstali vzadu,“ zhodnotil Nytra. Své díky vyjádřil také složkám integrovaného záchranného systému (IZS), dále i starostům či členům rad a zastupitelstev.

Předseda SPD Tomio Okamura pochválil práci integrovaného záchranného systému. „Tam, kde je rozhodně prostor to zlepšit, (…) je úloha současné vlády,“ prohlásil. Podle něj vláda „prošustrovala“ finanční prostředky státu na jiných místech, takže se prý nyní nedostává dostatek pomoci občanům postiženým povodněmi. „Seškrtejte zbytné výdaje a dejte peníze českým občanům,“ vyzval představitele vládní koalice. Prioritou SPD je, aby se rychle opravila infrastruktura a aby lidé měli zajištěné bydlení, zmínil. Okamura také dodal, že rozhodnutí uspořádat volby je odpovědností vlády.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyjádřil poděkování všem občanům, kteří projevují solidaritu a pomáhají. Zmínil, že pomoc do zasažených oblastí bude „rychlá a masivní“. „Opravdu tam, kde je potřeba pomoci, pomůžeme my, pomohou kraje, pomohou obce, města,“ řekl. Ocenil také pomoc skrze diakonie či Armádu spásy. „Okamžitá pomoc je opravdu pro každého, komu voda prošla domem, bytem. Nemůže se stát, že bude někdo odmítnut,“ přislíbil.

Emeritní předseda SOCDEM Vladimír Špidla srovnával v debatě současnou situaci s povodňovou situací v roce 2002, kdy byl předsedou vlády. Připomněl, že se tehdy vládě povedlo během několika měsíců znovu postavit dvojici vesnic, které smetla voda. „Fungující stát, který má dobře financované veřejné služby, je schopný opravdu velkých výkonů,“ prohlásil. Řekl, že vláda tehdy ve snaze zaplatit opravu škod využila prostředků Evropské unie či na přechodnou dobu zvýšila daně. „V principu otázka není, jak získat peníze. Ty prostě k dispozici budou. Stát je dostatečně silný, aby to zvládl,“ dodal s tím, že otázkou je, na co se peníze využijí.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byla „zkouška složena naší společností úspěšně“. Připomněla, že Česko má „dobré krizové řízení“, poděkovala v tomto ohledu všem profesionálům i dobrovolníkům. Zdůraznila však, že se musí pokračovat v investicích do protipovodňových opatření. „Protože ne všechna místa – jako například Opava, Krnov – musela být vytopena takovouto razancí,“ dodala s tím, že její strana bude pokračovat v podpoře změny legislativy, kterou by se tato oblast zrychlila.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš si myslí, že se během současných povodní potvrdilo, že systém, kde je v krizi na vrcholu ústřední krizový štáb, funguje dobře. „Nikdo nespekuloval a nepolitikařil, jestli to svolá ten či onen. Prostě jsme postupovali podle přesně daných pravidel,“ zmínil s tím, že za předchozí vlády se podle něj někdy potřeboval někdo ukázat, „kdo je větší borec“. „Já si myslím, že Česká republika opět ukázala i skrz sbírky velkou občanskou soudržnost v krizi,“ prohlásil. Podle něj se projevilo i to, že se vyplácí soudržnost s jinými zeměmi v Evropě, které nyní nabízejí Česku pomoc.

Podle zástupce hnutí Přísaha Jaromíra Soukupa (nestraník za Přísaha) se rozsáhlým živelním katastrofám nedá zcela předcházet, lze na ně reagovat. Za preventivní opatření nesou podle něj odpovědnost politici. Podle něj není možné říci příliš výtek ke krizovému řízení státu. „Krizové řízení politici (…) zvládli dobře – ať už na úrovni krajů, nebo centrální vlády,“ uvedl Soukup. Teď podle něj záleží na politicích, jak budou reagovat v případných legislativních změnách či sanaci škod. Rovněž vyzdvihl práci integrovaných záchranných složek.

Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná se účastnila debaty kvůli příjezdu z jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku později. Zmínila, že důležitá je v krizové situaci obecně příprava obyvatelstva. „To nejsou jenom povodně, je to daleko víc krizových situací, do kterých se mohou dostat,“ uvedla s odkazem na přípravu ve školách. Žákům by se podle ní mělo vysvětlovat, proč je například důležité se evakuovat. „Třicet let jsme na to trošku kašlali a myslím si, že to je velká škoda,“ dodala Konečná.

Podíl.