Aktualizace: 24.04.2024 19:09

Praha – V pražské galerii European Arts je na předaukční výstavě obraz Toyen Tajemství míst, který je veřejně vystavený po 62 letech. Temný surrealistický obraz s dravcem, který unáší bílé srdce, mohla veřejnost poprvé a naposledy vidět na poslední samostatné výstavě české avantgardní malířky v Paříži v roce 1962. V neděli půjde do dražby, vyvolávací cena obrazu z roku 1961 je 33 milionů korun. Rekord v aukčním prodeji děl Toyen drží její obraz Cirkus, který se v roce 2021 prodal za 79,56 milionu korun. Nedělní aukce nabídne i několik dalších děl, za která budou muset zájemci zaplatit milionové částky.

„Toyen na prahu 60. let dospěla k jedněm z nejpůsobivějších obrazů svého pařížského období: vyznačovaly se promyšlenou světelnou režií, jedinečnou symbolikou, silnou emotivností. Obrazu Tajemství míst vévodí jeden z nejkrásnějších a nejinspirativnějších motivů Toyen, srdce unášeného dravcem, který je tak ojedinělý, že v tak soustředěné podobě se v jejím díle objevuje jen na tomto obraze, stává se ideogramem, jenž by mohl zastoupit celou její tvorbu,“ řekl historik umění Karel Srp.

Teoretik a historik umění Josef Vojvodík uvedl, že dominantní symbol dravce a srdce vede k romantismu, postromantismu, novoplatónské filozofii 16. století, ale i k Janu Amosi Komenskému. V jeho díle Labyrint světa a ráj srdce dostává Poutník křídla, která mu dávají možnost povznést se k bohu. „Pozvednutí srdce, srdce, které je unášeno, srdce jako orgán emocionálního vidění. Není náhodné, že Komenský měl emblém vidoucího srdce unášeného křídly. Vidoucí srdce, protože jde o pravé vidění skutečnosti a poznání boha. To je jev, který na obraze zažívá pozoruhodnou proměnu v nějaké zesvětštělé podobě, ale podobě neméně naléhavé a neméně fascinující,“ řekl Vojvodík.

Aukce, na které se bude dražit Tajemství míst, se uskuteční v Obecním domě v Praze. Kromě obrazu české avantgardní malířky nabídne také například Portrét dívky od Alfonse Muchy s vyvolávací cenou 3,5 milionu korun, tři díla na papíře Františka Kupky, olej Maurice de Vlamincka za 1,8 milionu, olej Václava Špály s vyvolávací cenou 2,2 milionu nebo Všudypřítomné oko Jindřicha Štyrského a koláž Karla Teigeho, jejichž ceny začínají na 1,5 milionu korun.

Všechna díla mohou zájemci vidět na předaukční výstavě v prostorách aukčního domu European Arts Investments na Senovážném náměstí. K vidění budou ještě ve čtvrtek, v pátek a sobotu od 10:00 do 18:00.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.